• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 223 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Hoe de beer aan zijn kort staartje komt

“Als een vossenstaart op een landkaart” bevat bewerkte fabels op rijm, afkomstig uit verschillende landen. In elke fabel spelen dieren de hoofdrol. In dit fragment ontmoet Vos een hongerige beer en vertelt hem hoe die makkelijk aan eten kan komen. Maar dat loopt niet goed af voor beer…

Coco Chanel, Ingrid Daubechies, Marie Curie en Billie Jean King

In korte stukjes worden enkele sterke vrouwen uit de geschiedenis geïntroduceerd met leuke weetjes. Zowel erg bekende als minder beroemde dames van overal ter wereld komen aan bod. Zij hebben allemaal een stap vooruit gezet in de verschillende disciplines waarin zij werkzaam zijn of waren.

Gekke geldkwesties

Vanuit een koninklijk standpunt worden geldkwesties aangesneden. Hoe gaan koninklijke hoogheden met hun geld om? Zijn zij altijd rijk of niet? En hoe kunnen ze hun financiële toestand bijsturen? In dit fragment komen koning Leopold I, prins Willem van Oranje en koning Mansa Moussa van Mali aan bod.

Van zandloper tot slingerklok

Tijd is een belangrijk gegeven waarrond we ons leven organiseren. In dit fragment lezen we waarom tijd steeds belangrijker werd in ons leven. We zien de evolutie van hoe de mens de tijd begon op te meten en hoe dit evolueerde. Ook ontdekken we waarom we soms kunnen terugreizen of vooruitspringen in de tijd.

Wat is normaal?

Giel heeft een normale familie met een huis en een mooie tuin. Helaas denken de buren daar anders over. In de tuin bevindt zich het graf van Ben, de broer van Giel. Hoewel het een erg mooi graf is, verzetten de buren zich ertegen. De vader van Giel weet de zure houding van de buren keer op keer om te vormen tot een positief verhaal.

Mama, zijn wij rijk?

Sofie moet een werkstuk maken op school over het thema “arm en rijk”. Het is een groepswerk dat ze moet maken met twee andere kinderen. Met haar moeder heeft ze een gesprek over “rijk zijn”. Vanaf wanneer kan iemand zeggen dat die rijk is? Is Sofie rijk?
Het boek bevat behalve het verhaal ook heel wat weetjes over zakgeld, armoede, enz.

Van hiëroglief tot abc

De geschiedenis van ons alfabet begint bij de hiërogliefen die duizenden jaren geleden in Egypte werden ontdekt. Reis mee over de wereld en door de tijd en leer hoe tekens en klanken zich ontwikkelden tot het a,b,c zoals wij dat gebruiken.

Gebarentaal

Voor Sterre is de eerste dag in de brugklas extra spannend. Ze is doof en er is maar een ding wat ze wil, niet opvallen! Ze legt in haar nieuwe klas uit wat haar doofheid betekent voor de communicatie met anderen en hoe de omgeving haar kan helpen. Zal het haar lukken zich echt thuis te voelen in de horende wereld? Of mist ze haar dove vrienden, bij wie alles in het contact maken veel gemakkelijker gaat?

Een stevige basis

Er komt veel lekkers van planten, de oorsprong van veel van het voedsel dat we dagelijks eten. Deze planten hebben wortels, als houvast en stevige basis. Je leest waar wortels nog meer voor bedoeld zijn en vooral ook welke wortels van planten je kunt gebruiken om een heerlijke maaltijd van te maken. Eet smakelijk!

Frans Hals

De schilder Frans Hals was een portretschilder. Zijn techniek en de manier waarop hij mensen in beeld bracht, was anders dan de mensen in de 17e eeuw gewend waren. Je leest hoe het de kunstenaar lukt de mensen met een glimlach op hun gezicht te portretteren. Je leert deze kunstenaar met veel lef en doorzettingsvermogen beter kennen.

Spring naar de inhoud