• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Beeldtaal

Een gedicht waar de kracht van taal prachtig verwoord wordt.

Jongen of meisje

“Ken jezelf” is een bekende zin uit de filosofie. Maar hoe ontdek je eigenlijk wie je echt bent? Is je karakter al vastgelegd als je geboren wordt, of bepaalt je omgeving wie je bent? Stine Jensen stelt deze vragen. In dit fragment onderzoekt ze vooral de verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Door voorbeelden en vragen daagt ze uit om na te denken wat dit voor de lezer betekent.

Overal ter wereld lezen vrouwen het best gedachten

Het is een opvallend fenomeen dat vrouwen overal ter wereld beter scoren in inlevingsvermogen dan mannen. De reden daartoe is tot nu toe onbekend.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Moeten we de schermtijd van kinderen beperken?

Aristoteles geeft antwoord op de vraag of we de schermtijd van kinderen moeten beperken in de vorm van een moreel dilemma. Een interessante insteek voor elk gesprek over dit onderwerp.

Ze hadden hun schaapjes geteld

Een winters verhaal over een meisje dat zich als herder wil waarmaken moet een wolf te slim af zijn.

Eerlijk zijn duurt het langst

Als we eerlijk zijn écht zo belangrijk vinden, waarom doen we het dan blijkbaar zo weinig? In deze column onderzoekt Elke Wiss waarom we het zo moeilijk vinden om eerlijkheid te verdragen.

Echte vrienden helpen mekaar om niet telkens naar de smartphone te kijken

Ons brein raakt versnipperd door onze constante mediazucht. Op geen enkele manier lijken we onszelf ervan weg te kunnen rukken. Enkel goede vrienden laten je weer concentreren. Zijn dat niet de nieuwe echte vrienden die we nodig hebben?

Waarom maken we spelfouten?

Een taalfout in die belangrijke mail: het overkomt zelfs de beste neerlandici wel eens. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat we wel eens een spelfout maken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Venië zag de Geul overstromen

In de zomer van 2021 kreeg het zuidoosten van Nederland te maken met de ergste overstromingen in eeuwen. Er vielen in tegenstelling tot in België en Duitsland geen dodelijke slachtoffers, maar de schade was enorm. De toen 14-jarige Venië stond in het Valkenburgse hotel van haar ouders tot aan haar heupen in het water.

Het verhaal van de bange eend

De eend heeft vastgesteld dat niemand veilig is voor de sluwheid van de mens. Ook de leeuw is op zijn hoede, maar acht zichzelf sterk genoeg. Dat moet hij echter met zijn leven bekopen. Als de eend naar een onbewoond eiland vlucht, denkt hij veilig te zijn voor de mens.

Liefde, liefde, nog eens liefde

Met haar beste vriendin gaat Kiek een weddenschap aan om nog dit jaar voor het eerst met iemand naar bed te gaan. Gelukkig is Kiek net smoorverliefd, komt dat even goed uit! Maar de liefde blijkt niet zo eenvoudig.

Zijn wij rijk dankzij de armoe van anderen?

In het boek Waarom cola duurder is dan melk, geeft de filosoof en hoogleraar ‘publiek begrip en wetenschap’ Bas Haring antwoord op een aantal economische vragen die hij zichzelf heeft gesteld. In dit fragment stelt hij het verschil tussen rijke en arme landen aan de orde. Waarom zijn wij hier rijker dan in sommige andere landen en waarom blijven arme landen arm? Zou het niet beter zijn als we allemaal die duurdere fairtradekoffie kopen?
Trefwoorden: economie, mens en maatschappij, investeren, produceren

Op de vlucht

De dieren in het bos besluiten de vreedzame wolf te verjagen omdat ze bang voor hem zijn. Hikke rent vooruit om zijn vriend te waarschuwen. Samen vluchten ze voor de woedende dieren.

Horen muren te bewegen?

In dit fragment legt de dokter aan Lennox uit dat zijn vader sikkelziekte heeft en wat dat inhoudt. Tekst, vorm en illustratie geven gezamenlijk weer wat dat bij Lennox teweeg brengt.

De grondwet

Een gedicht over de Nederlandse grondwet, die voor iedere Nederlander geldt. Het gedicht vraagt aandacht voor de de veelal ongeziene minderheden in de maatschappij.

Schaamte

In dit fragment wordt de emotie ‘ schaamte’ uitgelegd en beschreven aan de hand van herkenbare voorbeelden en gedachten van filosofen.

De grote oorlel-test

In dit fragment wordt aan de hand van de oorlellen-test uitgelegd dat genen bepalen hoe een mens eruit ziet en welke voorkeuren die heeft.

Het eerste metaal

In de prehistorie was vuursteen vele jaren lang het hardste en scherpste materiaal dat er te krijgen was. De vondst van koper luidde geleidelijk aan het einde van het stenen tijdperk in. In die tijd versierden mensen zich al met glimmende koperen kralen: het zachte koper liet zich makkelijk in allerlei vormen buigen. Maar hoe konden ze met koper ook gereedschappen maken die herbruikbaar waren? In deze tekst lees je wat ze uitgevonden hebben dankzij verhitting met een ander metaal.
p. 14-23
kernwoorden: vuursteen, prehistorie, prehistorische mijn, metaal, koper, kopererts, kopermijn, arseen, tin, brons

Van briesje tot (hoge) golf.

De meeste golven ontstaan midden op de oceaan in het diepere water als daar een storm raast. Hoe meer vat de wind op de rimpels in de zee krijgt, des hoger kunnen de golven worden. En als de zee bij het land ondieper wordt kan de wind het water omhoogstuwen. Wanneer de kuststrook vervolgens de golven afremt, valt de bovenkant van de golf over de onderkant heen en ontstaat de branding bij de kust.
p. 21-27
kernwoorden: Noordzee, golven, branding, sets, schaal van Beaufort

Spring naar de inhoud