• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Het lied van de spreeuw

* Ik heb het hele boek toegevoegd, dat mag denk ik niet gepubliceerd…* De spreeuw wil een lied zingen over al het moois dat er te zien is wanneer hij over het land vliegt. De vogels die hij kent vraagt hij om hulp bij het maken van zijn lied. Het wordt een prachtig lied dat gaat over meer dan alleen de schoonheid van de natuur. ‘Als je goed luistert, dan hoor je het.’ ‘Als je goed kijkt, dan zie je het.’

Dank je wel bossen!

In een bos is er elk seizoen iets anders te zien, horen, ruiken en wie weet te proeven. Er is ook heel veel wat we niet zomaar zullen opmerken, dat lukt alleen door af en toe eens een tijdje stil te blijven staan. Je leest wat er allemaal niet zomaar te zien is en waarom bossen zo enorm gezond voor je zijn.

De race van je leven

In dit fragment wordt uitgelegd hoe een zaadcel tot bij een eicel komt. Daarbij wordt de metafoor van een ‘race’ gebruikt. Uit het fragment blijkt dat wij eigenlijk allemaal al winnaars zijn, nog voor we geboren zijn.

Waarom arme mensen domme dingen doen

Mensen die in armoede leven doen dat niet omdat ze een ‘fundamenteel karaktergebrek’ hebben. Ze nemen ook geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen. In een omgeving waarin alles schaars is, focussen mensen in armoede op hun directe gebrek: tijd, geld en eten. Deze context zorgt ervoor dat de bandbreedte om de juiste beslissingen te nemen een stuk kleiner wordt. Het artikel onderzoekt hoe je de bandbreedte van arme mensen zou kunnen vergroten en welke implicaties dat heeft voor het armoedebeleid.

Wit privilege: je hebt het, of je nu wilt of niet. Wat nu?

Mensen die in armoede leven doen dat niet omdat ze een ‘fundamenteel karaktergebrek’ hebben. Ze nemen ook geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen. In een omgeving waarin alles schaars, focussen armen op hun directe gebrek: tijd, geld en eten. Deze context zorgt ervoor dat de bandbreedte om de juiste beslissingen te nemen een stuk kleiner wordt. Het artikel onderzoekt hoe je de bandbreedte van armen zou kunnen vergroten en welke implicaties dat heeft voor het armoedebeleid.

III

Ze hebben mijn vader vermoord van Édouard Louis is een aanklacht tegen de Franse staat én een aangrijpende liefdesbetuiging van een zoon aan zijn afgetakelde vader. Louis keert terug naar het grauwe stadje van zijn jeugd en ziet met eigen ogen de schaamteloze uitbuiting en minachting van de Franse werkende klasse door de politieke elite. Met nauwelijks verholen woede probeert Louis te doorgronden wat zijn vader als arbeider in zijn leven heeft moeten doorstaan. Dit is het verhaal van een man uit de arbeidersklasse, wiens verwachtingen, geluk, passies en dromen langzaam maar zeker verpletterd worden door de samenleving en de politiek.

De Rekat

Het verhaal gaat over wolf die een Rekat bouwt. Hond bemoeit zich ermee en ze gaan in discussie over het woord rekat of raket. Conclusie: de rekat blijft staan, de raket vliegt ver. Verder wordt er informatie gegeven over de eerste reis naar de maan en worden de woorden astronaut en kosmonaut uitgelegd.

De zeven levensfasen

Het leven verloopt in fasen. Hoewel we ouder worden, is er op elke leeftijd iets lichamelijks of geestelijks aan te wijzen waarin je op dat moment beter bent dan ooit.

Brandalarm

Dit fragment is deel van een langer verhaal in boekvorm over negenjarige Puck. Na het overlijden van haar moeder woont ze samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Puck mist haar moeder heel erg en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jong, want ‘goed proeven moet je leren’. Op een avond verschijnt er een ‘smaakpook’ die haar meeneemt op avontuur en daarbij ook uitleg geeft over de verschillende smaken. Hierdoor leert Puck beter proeven. Dit fragment gaat over de smaak heet en is na een korte uitleg van de situatie zelfstandig te gebruiken. De grote kleurige illustraties verlevendigen de tekst. De informatieve tekst erachteraan geeft extra verdieping aan scenes die in het hoofdverhaal beschreven worden.

De dinoburgers van Chloe Rutzerveld

De setting van deze tekst is een Tv-programma waarin een smaakontwerper van de toekomst geïnterviewd wordt. De informatie wordt gegeven in de vorm van een gesprek tussen de interviewer en de ontwerper buiten de uitzending om. Er wordt gesproken over smaken, hoe je voedingsstoffen zou kunnen verwerken in gerechten die kinderen heel vaak lekker vinden. Ook geeft de ontwerper suggesties voor mogelijke toekomstscenario’s: een groeikast in een supermarkt, dinoburgers gemaakt uit genen uit Naturalis. Aansluitend aan het verhaal is een blad met enkele informatieve tekstjes over dit onderwerp die kinderen kunnen prikkelen om verder te denken en zoeken. Beide soorten teksten zijn kleurig geïllustreerd.

Koningin van Montmartre: Dalida

Matthijs van Nieuwkerk (presentator) en Rob Kemps (zanger, schrijver, entertainer) maakten samen een succesvolle tv-serie over Franse chansons. Naar aanleiding van deze serie brachten ze het boek Chanson! uit. Door de ogen van Matthijs en Rob passeren verhalen van grote namen van de Franse liedkunst de revue, zoals Édith Piaf, Jacques Brel, Charles Aznavour de revue. In dit fragment lees je het verhaal van de wereldberoemde Dalida. Dalida was beeldschoon en een van de succesvolste soloartiesten aller tijden. Toch maakte zij op 53-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Wat maakte haar leven zo ondraaglijk?
Tip: via de Spotify-playlist Chansons! kun je alle Franse chansons beluisteren die aan bod komen in dit boek.

De terugkeer van het koekemannetje

Een kort verhaal/fabel over de vos en het koekemannetje. Waarin de vos het koekemannnetje wil verslinden. Hij doet dat uiteindelijk niet doet en eet op aandringen van het koekemannetje zijn hele familie op. Uiteindelijk voelt het koekenmannetje zich erg eenzaam zonder vos en familie. Hij zoekt de vos weer op.

De kunst van het overdrijven

Al duizenden jaren maken mensen kunst. Waarom vergapen we ons eraan? Waarom vinden we het ene werk prachtig en laat het andere ons koud? In dit artikel wordt ingegaan op wat kunst doet met de innerlijke belevingswereld van de mens en waarom we bijvoorbeeld een schilderij van Mondriaan zo mooi kunnen vinden.
Kernwoorden: kunst, esthetiek, expressie, verbeelding

Wat zijn microben en wat doen ze?

Wat zijn nu precies microben, bacteriën, virussen en schimmels? Wat is het verschil. Hoe ontstaan ze en vermenigvuldigen ze zich. En hoe gaat de mens hiermee om.

Bewegend portret

Het gedicht lijkt het moment van schaamte en fascinatie te vatten, van mysterie en onthulling waarop iemand wordt begluurd.

Wetenschap tussen geweten en massamoord

In 1968 start de discussie of wetenschappers hun geweten moeten volgen, of de mogelijkheden van hun uitvindingen koste wat het kost moeten najagen. Ultieme vernietigingswapens hebben de wereld veranderd, maar kan de mens eigenlijk om met deze kracht?

Het geel zeepaardje

Verhalend-informatieve tekst over het geel zeepaardje. Beschreven vanuit de ik-figuur (het geel zeepaardje) Beschrijving van het uiterlijk, woongebied, eigenschappen en hoe de paring in zijn werk gaat.

Kan een pitje in je buik een boom worden?

Kan een pit in je buik een boom worden? Op deze typische kindervraag komen 2 antwoorden: een beschrijving van hoe het pitje in je buik uitgroeit tot een sierlijke kersenboom en een beschrijving over hoe het eigenlijk zit.

En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

Er zijn aanwijzingen dat er wel degelijk een ‘monster’ in het zoete water van Loch Ness zou kunnen hebben gezwommen. Wereldwijd vindt men immers prehistorische skeletten van een groot waterwezen, waarvan men tot voor kort dacht het enkel in de zeeën te kunnen vinden. Genoeg redenen dus om het spoor van ‘het monster van Loch Ness’ nog eens te volgen. Helaas is er nog steeds geen enkel wetenschappelijk bewijs voor Nessie, maar wel heel veel bewijs van bedrog.

De troostzoekers

Een interpretatie: het gedicht is een lange opsomming van het alledaagse ongeluk waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Al was het maar omdat ‘geluk’ een lastig te hanteren gevoel is.

Spring naar de inhoud