• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 218 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Ik. Kan. Niet. Tegen. Kritiek!

Kritiek krijgen is heel moeilijk en soms zelfs pijnlijk. Onze onmiddellijke neiging is om er tegen in te gaan. Maar misschien is er wel een positievere manier om met kritiek om te gaan.

Een andere werkelijkheid

De schrijver Paul van Loon geraakt in een andere werkelijkheid; de wereld van de fantasierijke schilderijen van Jeroen Bosch. Het verhaal trekt je mee in zijn wereld en laat je goed kijken naar de beelden van Bosch en wat die zoal oproepen.

De grote Nete

Een arme vrouw zoekt een plek waar ze de nacht kan doorbrengen. Ze klopt aan bij een rijke boer, maar die jaagt haar hardhandig weg. Een arm vrouwtje dat haar wel in huis neemt, wordt de volgende dag rijkelijk beloond. De boer denkt de beloning ook te kunnen binnenslepen maar boontje komt om zijn loontje…

Te bijzonder voor woorden

Wat is recht en hoe moet het worden toegepast? Dit boek behandelt 24 aanvaringen tussen gewone burgers, die naar de rechter zijn gestapt omdat ze het onderling niet eens konden worden. De rechter oordeelt en doet een uitspraak waar alle partijen zich aan te houden hebben. Dit fragment beantwoordt de vraag of je een patent kan nemen op het geluid van een kraaiende haan.

Het slimme neefje

Ga jij weleens naar het bos? Lijkt het je niet nog leuker een eigen bos te hebben? Met ook nog eens volop vruchten, zaden en planten om te kunnen eten? Ga mee op avontuur met de schrijver in zijn eigen voedselbos. Heel veel bomen en planten loop je nooit meer zomaar voorbij wanneer je al hun interessante en grappige eigenaardigheden hebt ontdekt.

Fietje van de Fuchsiastraat

Op een saaie ochtend verlaat de dappere Ridster haar kasteel om een spannend boek te kopen. Als ze bij haar favoriete boekenwinkel aankomt is het stil. De eigenaresse staat achterin het magazijn met boeken te smijten. De reden van de razernij is de stilte in de winkel; er komen bijna geen kinderen meer. De dappere Ridster weet niet alleen wiens schuld dat is, maar bedenkt ook meteen een oplossing.

Nog even en het bos staat blank

Het fragment beschrijft hoe Vos en Haas en hun bosvrienden reageren als ze merken dat er een meer is diep in het bos, een meer dat steeds meer stijgt en dichterbij komt. Ze besluiten te vluchten. Bij het vertrek pakt Vos allerlei nuttige dingen in, terwijl Haas moeite heeft met afscheid nemen van al haar dierbare spulletjes. Vos probeert op zijn eigen wijze Haas te troosten.

Muis

Kort versje voor beginnende lezers over een muis die verhuist, met een verrassende doordenker op het eind.

Scrollen langs perfecte lijven en levens

Jongeren zijn minder tevreden met hun uiterlijk als ze vaak op sociale media zitten. Beseffen jongeren eigenlijk wel dat ze zichzelf vergelijken met vaak onrealistische plaatjes? In hoeverre beïnvloeden sociale media ons lichaamsbeeld?

Dit is geen Cobra

Het boek is zowel qua verhaal als qua vormgeving een ode aan de Cobrabeweging. Het is een verhaal over creativiteit en het lef om buiten de lijnen te kleuren. Daarnaast wordt er op speelse wijze aandacht besteed aan spreekwoorden en illustratieve wetenswaardigheden.

Spring naar de inhoud