• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 223 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Waarom het drama van de man, de smartphone en het rioolputje ons zo beroert

Ons reptielenbrein ervaart een verlies als een diepe emotie. Meer nog, verliezen zet ons aan tot bijzonder irrationele daden en dat heeft effect. Op ons dagelijks leven, maar bijvoorbeeld ook op hoe de beurs werkt.

De jonge Rembrandt

‘Hoe werd een Molenaarszoon uit een Hollandse provinciestad, geboren aan het begin van de zeventiende eeuw, een van de grootste schilders ter wereld?’, dat vraagt Onno Blom zich af in zijn biografie “De jonge Rembrandt”. Aan de hand van archiefmateriaal en schilderijen probeert Blom het leven van de jonge Rembrandt van Rijn zo goed mogelijk te reconstrueren. In dit fragment kijkt hij naar de vele zelfportretten die Rembrandt maakte. Hij staat er vrijwel altijd lelijk op. Waarom heeft Rembrandt zichzelf zo genadeloos afgebeeld?

‘Inspiratie dwing je zelf af’

Creatief zijn is niet aangeboren, maar aangeleerd. Inspiratie zelf kan je wellicht ook afdwingen door de juiste omstandigheden te creëren en er hard voor te werken.

Hoogtevrees, spinnen en bruggen: die kleine angsten op reis

Wanneer we reizen komen we in situaties die soms vreemde angsten naar boven brengen. Angsten die je in het gewone leven niet echt hebt en die je vakantie wel eens zouden kunnen verknallen. Wat doe je dan om die tegen te gaan?

Bingewatchen

Deze tekst wisselt korte informatieve stukjes af met heldere grafieken over bingewatchen. Het artikel gaat over welke platforms populair zijn, welke bevolkingsgroep het meest kijkt enzovoort. Ook worden de negatieve effecten op ons brein besproken. Zo merkt men onder andere op dat de redeneer- en denkvaardigheden afnemen als je veelvuldig lang achter elkaar aan het kijken bent. Je denkt dus best twee keer na voor je alweer aan een marathon begint!

Ik. Kan. Niet. Tegen. Kritiek!

Kritiek krijgen is heel moeilijk en soms zelfs pijnlijk. Onze onmiddellijke neiging is om er tegen in te gaan. Maar misschien is er wel een positievere manier om met kritiek om te gaan.

Een andere werkelijkheid

De schrijver Paul van Loon geraakt in een andere werkelijkheid; de wereld van de fantasierijke schilderijen van Jeroen Bosch. Het verhaal trekt je mee in zijn wereld en laat je goed kijken naar de beelden van Bosch en wat die zoal oproepen.

De grote Nete

Een arme vrouw zoekt een plek waar ze de nacht kan doorbrengen. Ze klopt aan bij een rijke boer, maar die jaagt haar hardhandig weg. Een arm vrouwtje dat haar wel in huis neemt, wordt de volgende dag rijkelijk beloond. De boer denkt de beloning ook te kunnen binnenslepen maar boontje komt om zijn loontje…

Te bijzonder voor woorden

Wat is recht en hoe moet het worden toegepast? Dit boek behandelt 24 aanvaringen tussen gewone burgers, die naar de rechter zijn gestapt omdat ze het onderling niet eens konden worden. De rechter oordeelt en doet een uitspraak waar alle partijen zich aan te houden hebben. Dit fragment beantwoordt de vraag of je een patent kan nemen op het geluid van een kraaiende haan.

Het slimme neefje

Ga jij weleens naar het bos? Lijkt het je niet nog leuker een eigen bos te hebben? Met ook nog eens volop vruchten, zaden en planten om te kunnen eten? Ga mee op avontuur met de schrijver in zijn eigen voedselbos. Heel veel bomen en planten loop je nooit meer zomaar voorbij wanneer je al hun interessante en grappige eigenaardigheden hebt ontdekt.

Spring naar de inhoud