• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Happy family

De veertienjarige Sunny woont in Super City. De Happy Council zorgt ervoor dat iedereen een ‘happy’ leven kan leiden, zonder zorgen en ziektes.

Het fragment van p. 23 tot 34 geeft een inkijk in het leven van de familie van Sunny. Ze streven naar een woning Upstairs: het ultieme doel van een happy leven in Super City. Maar is dat leven wel zo geweldig als het lijkt? Aan de hand van dit futuristisch fragment kunnen begrippen als utopie en de maakbare samenleving geïntroduceerd worden.

Alarm

Lanya is 14 jaar als zij wordt ‘weggegeven’ (uitgehuwelijkt). Als jong meisje is ze met haar ouders en zusje uit Irak gevlucht. Ze groeit op in Nederland, bij een pleeggezin. Na zeven jaar woont Lanya weer bij haar ouders. Zij vinden haar te veel ‘verwesterd’ en willen dat ze zo snel mogelijk trouwt met iemand uit Koerdistan. Lanya wil niet trouwen; ze wil naar school en hecht waarde aan haar vrijheid. Een groot dilemma volgt: onderduiken en je ouders nooit meer zien, of teruggaan naar Irak en trouwen met een man die je nog nooit hebt gezien.
De levens van Lanya is een waargebeurd verhaal, beschreven vanuit het oogpunt van Lanya. Mirjam Oldenhave was de pleegmoeder van Lanya. Zij heeft het verhaal van Lanya op papier gezet.

Egel en de woorden

De bundel van Konijn en Egel bestaat uit korte verhalen waarin aandacht is voor gevoel en ervaring.
Dit korte verhaal gaat over Egel die wat verstrikt raakt in klank, woord en betekenis.

Walvissen!

Zolang als ze zich kan herinneren woont Kaat op een boot met zes stoere zeemannen. Op een dag wil ze leren zwemmen en iedere zeeman helpt haar op zijn eigen manier. In het fragment van p. 6 tot 19 leert een van hen haar de schoolslag, op zijn geheel eigen wijze.

Een verhaal vol vaart voor jonge lezers over zeemanskind Kaat, die zo vrij wil zijn als de walvissen, maar daarvoor eerst moet leren zwemmen.

Liegen

In dit fragment wordt de lezer in luchtige stijl ‘voorgelicht’ over het feit dat volwassenen regelmatig een ‘leugentje om bestwil’ gebruiken. Er worden twee situaties beschreven waarin volwassenen dit toepassen, deze fragmenten worden ondersteund met kleine humoristische tekeningetjes. Het fragment eindigt met een kleine leugentjes-bingo.

Smerige smileys

Humor in teksten laat zich niet vatten met een smiley. Helaas zijn we het gewoon om onze intentionele grap van een smiley te voorzien. Dit fnuikt onze spontane en vooral fijne en subtiele humor, volgens Christophe Vekeman.

Messi is zoek

Keet wil niet mee op vakantie met haar papa en broers, omdat ze altijd last van heimwee heeft. Dus blijft ze thuis met mama. Ze let op Messi, de kraai van haar buurjongen. Maar wanneer Messi op een dag ontsnapt, moet ze de achtervolging inzetten…

De ideale wereld

In twee verhalen vertellen jongeren over de wereld zoals zij die graag zouden zien.

De Zonnebloem Challenge

Dahlia en haar papa doen mee aan de challenge die de burgemeester uitschreef in de gemeente. Wie de langste zonnebloem kan kweken, wint een citytrip met de trein naar Parijs. Enkele inwoners doen er alles aan om de challenge te winnen.

Moet kunst mooi zijn?

Filosofe Stine Jensen geeft heldere antwoorden op verschillende vragen van jonge mensen. Als de twaalfjarige Tim een vreemd schilderij in een museum ziet en hoort dat het misschien wel een miljoen euro heeft gekost, zet hij thuis zijn jongere broer aan het werk met stiften en een vel papier. Maar hoe kan hij nu wat verdienen aan zijn broertje?
Lezers kunnen ook zelf een vraag stellen aan Stine via deze website: https://www.kluitman.nl/stine-jensen/vragen-aan-stine.

kernwoorden: kunst(werk), museum, schilderij, filosofisch, Marcel Duchamp, vorm, emotie, inhoud

Spring naar de inhoud