• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Een spannende ontdekking (van iets piepkleins)

Pas in de 17de eeuw werd duidelijk dat mannetjesdieren sperma konden produceren en dat muizen dus niet ‘als vanzelf’ vermeerderen in een graanton. Toen Antoni van Leeuwenhoek dat eenmaal ontdekt had, ging hij op zoek naar hoe het zat met zoogdiereitjes. Daar kwam hij niet achter, het zou nog een eeuw duren tot een andere geleerde het door kreeg. Pas in 1875 zag een geleerde de samensmelting van een ei- en zaadcel toen hij door zijn microscoop tuurde.

kernwoorden: Antoni van Leeuwenhoek, microscoop, zaaddier, Spallanzani, bevruchting, chromosomen, ovarium, testikels, piemels, cloaca

Kunnen we empathie voelen voor de natuur?

We voelen mee met mensen, of ze nu ver of dicht van ons staan. Maar, is het ook mogelijk om mee te voelen met de natuur en elementen die eigenlijk zelf geen gevoelens hebben?

Het Hakgebergte

Prinses Super woont in Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. Max, woonde vroeger in Grom, een land waar iedereen altijd nors is. Nu woont hij ook in Jippie en als hij later groot is, trouwt hij met Prinses Super. Ze bereiden zich voor op een groot feest, hun verloving. In de klas ontdekken ze bij juf Eugenia dat er een gebergte bestaat dat ze nog niet kennen: het Hakgebergte.

Niet hebben maar doen

Nelia krijgt bezoek van Alf, de tandenfee. Nelia rekende op geld in ruil voor haar uitgevallen tand, maar Alf heeft wat anders in petto…

Zusje

Bores woont met zijn hond en ouders op een eiland, waar hij alles fijn en vertrouwd vindt. Als zijn ouders besluiten dat het eiland te groot is voor enkel hun vieren en ze een zusje van het land laten komen, is Bores helemaal teleurgesteld.

Vuil in onze taal

Dit boek gaat over allerlei vieze dingen. Stond je er al eens bij stil hoe je nu heel makkelijk van viezigheid afraakt? Je doucht met schoon leidingwater en het vuile water verdwijnt vanzelf via de riolering. Jezelf verzorgen is nu een fluitje van een cent, maar dat was vroeger wel even anders. Toch is persoonlijke hygiëne altijd en overal al belangrijk geweest. Wist je dat de Egyptenaren al tandpasta kenden? En dat de Romeinen hun okselharen epileerden met gebakken bloedzuigers en azijn?
In dit fragment gaat het over de verschillende uitdrukkingen die in onze taal bewaard zijn gebleven, die tonen dat vuil en reinheid een belangrijke rol spelen in ons leven.
Weetjesboek op reuzenformaat over de menselijke hygiëne. Met grappige prenten over vieze en schone mensen door de eeuwen heen.

Een beetje bevolkingskrimp op wereldniveau zou zeker niet erg zijn

Deze tekst verkent de verschillende bevolkingsgroeicijfers per continent en geeft enkele prognoses over de bevolkingsgroei en in sommige delen van de wereld bevolkingsafname. Alhoewel het nog niet voor onmiddellijk zal zijn, vermoedt de auteur dat de bevolking en de wereld zich op harmonieuze manier zullen stabiliseren.

We betalen veel belastingen maar krijgen er ook veel voor terug.

Naar aanleiding van de Tax Liberation Day, die in België en Nederland steeds later valt, toont de auteur aan dat hoewel de beladingsgraad erg hoog is, het geld ook wel effectief terugvloeit naar waardevolle onderdelen van de maatschappij.

De reis

Hans, de schrijver, is al zijn leven lang gefascineerd door vissen – niet de dieren, ja ook, of misschien wel juist, maar vooral het doen: ze vangen. Wat begon in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondde uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En daarna weer los te laten.
Het is het spel, de jacht, de spanning… en uiteindelijk de vriendschappen die erdoor ontstaan.
In het fragment ‘de reis’ beschrijft hij uitgebreid de voorbereidingen die hij doet voor de reis naar de binnenlanden van Suriname. Hij vertelt wat ze meenemen, wat ze gaan eten en hoe de reis eruit ziet. Kleine aquarelillustraties ondersteunen het geheel.

Een hond voor oma

In deze fragmenten volgen we Ella die net een klein babybroertje heeft gekregen. In korte zinnen wordt verteld over de hond Raf, die opeens verschijnt als ze een hond voor oma tekent. Het wordt al snel duidelijk dat alleen Ella Raf kan zien. Raf en Ella kunnen samen praten over de baby en over allerlei andere zaken. De tekst is voor beginnende lezers opgesteld in korte zinnen met voornamelijk klankzuivere woorden. Iedere tekst wordt ondersteund door oranje tekeningen van klein formaat.

Spring naar de inhoud