• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Eindigt elke onlinediscussie echt bij Hitler

Hoe houdt de wet van Godwin zich staande op internetfora? Een Harvard-onderzoek wijst uit dat er redenen zijn om aan te nemen dat die wet toch sterker is dan enkel een boutade.

Ze hadden hun schaapjes geteld

Gili wil net als haar broers herder worden, maar zij hebben hun twijfels. Zijn meisjes niet te zwak om schapen te hoeden? Tot overmaat van ramp laat Gili op een koude decembernacht haar lievelingsschaap ontsnappen uit de kudde. Krijgen de broers dan toch gelijk?
In de heuvels van Bethlehem gaat Gili ‘s nachts dapper op zoek naar haar schaap. Ze kan maar beter niet verdwalen of in een ravijn vallen. En aan gevaarlijke wolven denkt ze maar liever helemaal niet. Maar het probleem met verdwalen is dat je het pas doorhebt als het al is gebeurd. En wolvenogen zien veel, zo niet alles.

Dit sfeervolle verhaal van Woutertje Pieterse Prijs-winnaar Benny Lindelauf, met prachtige kleurenillustraties van Marieke Nelissen, is een genot om met het hele gezin van te genieten.

Met het fragment van p. 36 tot 41 kan je aan de slag in de klas om het te hebben over vooroordelen, out of the box denken of fantasie. Daarin bedenkt Gili een list opdat de Wolf haar en het schaap Brekebeen niet opeet. Gili toont zo dat ze meer kan bereiken door slim na te denken, zelfs een weddenschap winnen van een Wolf.

Eerlijk zijn duurt het langst

Als we eerlijk zijn écht zo belangrijk vinden, waarom doen we het dan blijkbaar zo weinig? In deze column onderzoekt Elke Wiss waarom we het zo moeilijk vinden om eerlijkheid te verdragen.

Echte vrienden helpen mekaar om niet telkens naar de smartphone te kijken

Ons brein raakt versnipperd door onze constante mediazucht. Op geen enkele manier lijken we onszelf ervan weg te kunnen rukken. Enkel goede vrienden laten je weer concentreren. Zijn dat niet de nieuwe echte vrienden die we nodig hebben?

Waarom maken we spelfouten?

Een taalfout in die belangrijke mail: het overkomt zelfs de beste neerlandici wel eens. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat we wel eens een spelfout maken en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Het verhaal van de bange eend

De eend heeft vastgesteld dat niemand veilig is voor de sluwheid van de mens. Ook de leeuw is op zijn hoede, maar acht zichzelf sterk genoeg. Dat moet hij echter met zijn leven bekopen. Als de eend naar een onbewoond eiland vlucht, denkt hij veilig te zijn voor de mens.

De grondwet

Een gedicht over de Nederlandse grondwet, die voor iedere Nederlander geldt. Het gedicht vraagt aandacht voor de de veelal ongeziene minderheden in de maatschappij.

De grote oorlel-test

In dit fragment wordt aan de hand van de oorlellen-test uitgelegd dat genen bepalen hoe een mens eruit ziet en welke voorkeuren die heeft.

Het eerste metaal

In de prehistorie was vuursteen vele jaren lang het hardste en scherpste materiaal dat er te krijgen was. De vondst van koper luidde geleidelijk aan het einde van het stenen tijdperk in. In die tijd versierden mensen zich al met glimmende koperen kralen: het zachte koper liet zich makkelijk in allerlei vormen buigen. Maar hoe konden ze met koper ook gereedschappen maken die herbruikbaar waren? In deze tekst lees je wat ze uitgevonden hebben dankzij verhitting met een ander metaal.

Inspirerend lesmateriaal kan je hier vinden: https://issuu.com/fontaineuitgevers1/docs/dielemans_brons_lesbrief_def_hires_190521.

Kernwoorden: vuursteen, prehistorie, prehistorische mijn, metaal, koper, kopererts, kopermijn, arseen, tin, brons

De ijsbeer en de potvis: vijand of goudmijn?

Wanneer Willem Barentsz met zijn medereizigers in 1596 moest overwinteren op Nova Zembla ontdekten ze dat ze beter op poolvossen konden jagen dan op ijsberen: meerdere keren werd een bemanningslid gedood door een ijsbeer. Wat die ijsbeer zich toen helemaal nog niet kon voorstellen, is hoe leefwijze van de moderne mens in de 21e eeuw zijn voortbestaan ernstig zou bemoeilijken. Ook de potvis dreigde in het midden van de twintigste eeuw uit te sterven, maar door internationale afspraken is dat tot nog toe voorkomen en heeft de walvispopulatie zich kunnen herstellen.
p. 40 -44
kernwoorden: ijsbeer, zeehond, grondeekhoorn, poolvos, Willem Barentsz, Nova Zembla, het Behouden Huys, CO2, methaan, broeikasgas, afnemende biodiversiteit, walvis, baleinen, potvis, spermaceti-orgaan, amber, spuitgat, harpoen, Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), PETA, Greenpeace

Spring naar de inhoud