• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Is er op deze planeet nog wel plek voor echte vleeseters?

In dit artikel komen voorbeelden aan bod van een aantal vleesetende, wilde dieren en hoe zij samenleven met mensen. Wilde dieren nemen veel ruimte in en kunnen erg gevaarlijk zijn. Soms komen ze in conflict met de mens. Hoe gaat de mens hiermee om? Verschillende experts vertellen over de jachtluipaard, de grote witte haai, de Filippijnse krokodil en de grizzlybeer.

Stella, ster van de zee

Dit fragment komt uit het boek Stella, vis van de zee en bevindt zich redelijk vooraan in het boek. Een visser en zijn vrouw vinden op een dag een kindje in hun visnetten, in plaats van vis. Wanneer niemand het blijkt te missen en ook niemand het wil hebben, besluiten zij haar te houden. Maar er is iets bijzonders met Stella. Ze blijft maar groeien en groeien. En wanneer ze naar school moet is dat natuurlijk een probleem. Je kunt na dit fragment het hele boek in 2 voorleessessies van 10 minuten verder voorlezen en erover napraten met de leerlingen.

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

In deze webtekst lees je meer over de groei en de ontwikkeling van het slakkenhuis. Je leest over de groeilijnen, over het materiaal waar het huisje van gemaakt is, over wat er gebeurt bij beschadigingen aan het huisje en waarom een naaktslak dakloos is.

Hoe dieren groeien

In deze online samenvatting van het Informatieboekje nr. 54, J 594, “hoe dieren groeien” lees je informatie over de groei, het ontwikkelen en geboren worden van diverse dieren. Er vindt een contextvolle uitleg plaats rondom termen als metamorfose, zogen, bevruchten en broeden. Tevens is in een afbeelding te zien hoe de levenscyclus van een kikker eruit ziet.

Mensen met koffers

Mensen met koffers

De macht van de farao

In deze tekst vind je extra informatie over de macht van de farao. Deze tekst is een interessante aanvullingen bij het fragment ‘Kleurenstrepen en zwiepgeluiden’ uit het boek De schaduw van Toet.

Meer woorden

Wanneer je niet dezelfde taal spreekt, mis je woorden om alles te zeggen wat je zou willen. Heb je eigenlijk wel zoveel woorden nodig om te verstaan wat er zelfs niet gezegd wordt?

In het begin

Op reis door Zuid-Afrika beschrijft de auteur het conflict tussen de mensen en de dieren die er leven. Reis mee met dierenverzorgers, antistroopteams en luister naar documentairemakers en wetenschappers. Je leert tijdens het lezen de mens, maar zeker ook dieren die in Afrika leven nog veel beter kennen.

Een stad vol beelden

Zie ook ander upload – bij beide fragmenten past deze samenvatting. Ik vind het lastig een keuze te maken, jullie vast wel! Eerder plaatste ik verhalend fragment, tip van Hugo om voor informatief fragment te kiezen.
De schrijver maakt een reis naar Kaapstad in Zuid Afrika. Hij gaat ook hier op zoek naar de verhalen achter de geschiedenis van de slavernij. Zijn gesprekken met mensen van nu en ontmoetingen met mensen van toen in de verhalen die hij leest, helpen hem de geschiedenis beter te begrijpen. Reis mee met de schrijver en beleef de avonturen van Syntax Bosselman en vele anderen.

Op weg naar Kaapstad

Syntax Bosselman maakt een reis naar Kaapstad in Zuid Afrika. Hij gaat op zoek naar de verhalen achter de geschiedenis van de slavernij. Die verhalen helpen hem de geschiedenis beter te begrijpen.

Cijfers bij het nieuws; storm in Nederland.

In het begin van 2022 razen er drie zware stormen over Nederland; een reden om in een diagram het aantal zware stormen met windkracht tien of meer vanaf 1911 te tonen met daarbij ook de top tien van zwaarste stormen. In een handige infographic wordt de schaal van Beaufort gepresenteerd. In een oogopslag zie je wat de benaming is voor de windkracht 1 t/m 11, met welke gemiddelde snelheid het waait en aan welke kenmerken of schade je kunt aflezen hoe hard het waait.
Kernwoorden: windkracht, windsnelheid, windstoot, windsoorten, schaal van Beaufort, KNMI

Joris en de eendagsvlieg

Joris wil zijn bed niet meer zijn bed uitkomen. Wat zijn vader en moeder ook proberen, hij vertikt het. Tot hij op een dag kennismaakt met een eendagsvlieg, die hem mee op sleeptouw neemt.
‘Joris en de eendagsvlieg’ is een mooi verhaal met als onderliggende boodschap dat het leven te kort is om tijd te verspillen aan zorgen maken.

Weg met dat vel

Wanneer een slang groeit, barst hij letterlijk uit zijn vel. De slang gooit zijn oude huid af en als je deze huid vindt kun je daaruit van alles afleiden. Naturalis onderzoekt en bewaart gevonden slangenvellen.

Mijn oma heeft een broer en een zus

Deze verhalend-informatieve tekst vertelt a.d.h.v. het levensverhaal van de oma van de oma van mijn oma hoe en waarom gezinnen door de jaren heen kleiner geworden zijn. Er worden redenen genoemd waarom gezinnen vroeger zo groot waren en waarom dat nu niet meer nodig is.

Ik zaai

Deze tekst is een instructietekst op het niveau E3. Kinderen kunnen lezen hoe ze een tuinkerszaadje kunnen planten en laten uitgroeien tot tuinkers.

Zwanger

In deze informatieve tekst wordt op het niveau van jonge kinderen beschreven hoe een foetus zich ontwikkelt per maand van de zwangerschap. De volgende begrippen komen o.a. aan de orde: zaadje – eicel – embryo – foetus – vruchtwater – organen – bevalling – de geboorte

Van zaad tot plant

In deze informatieve tekst wordt, ondersteunt door afbeeldingen, uitgelegd hoe een zaadje uitgroeit tot plant. Enkele begrippen zoals kiemplant, poortje, navel, zaadlobben en zaadhuid worden helder uitgelegd.

De waterkringloop: over zeewater en regenwater

Sarah Garré onderzoekt de rol van het water op onze planeet en hoe we daar het beste mee kunnen omgaan. In samenwerking met grondwateronderzoeker Marijke Huysmans onderstreept ze het belang van water in de natuur en voor de mens.
In twee fragmenten uit het boek komt beeldende en verdiepende informatie over zee-, en regenwater bij elkaar. De fragmenten zijn uit verschillende gedeeltes van het boek gehaald en kunnen ook los van elkaar gelezen worden.
Het boek is door zijn opzet en door de samenwerking met illustratrice Wendy Panders toegankelijk en interessant. De informatie is behapbaar; de illustraties zijn zowel uitnodigend als ondersteunend aan de tekst.
p.12-13 Zeeën en oceanen
p. 16-17 De waterkringloop
kernwoorden: blauwe vinvis, vijf oceanen, Marianentrog, getijden, waterkringloop

Afdrukken van golven

De moeder van Cato is bij haar geboorte overleden. Ze groeit op bij haar stille, afwezige vader en een huishoudster. Op een dag krijgt ze een kaartje voor een verlaten bioscoop. In die bioscoop worden films die nergens anders draaien getoond. Cato besluit de bioscoop te bezoeken en ontmoet daar mevrouw Kano die haar uitlegt hoe de bioscoop werkt. In dit fragment ontdek je dat de bioscoop een plek is waar je in de tijd kunt reizen. Mevrouw Kano legt haar uit hoe dat precies in z’n werk gaat.

Spring naar de inhoud