• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Anton en het monster

Judith maakt als kind mee hoe haar vader, de schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom, wordt gearresteerd.

Wat zijn de regels voor sprookjes volgens jou?

Prinses Roa zit niet te wachten op een prins. Ze is eigenlijk een ridder en trekt eropuit om prinses Ayla te bevrijden. Ze trekt zich niets aan van wat haar moeder vindt en herschrijft de regels voor sprookjes.

Duiven en Hamsters in een laatje

De dierenambulance helpt alle dieren in nood. Bibi Dumon Tak meldde zich aan als vrijwilligster en schreef er een boek over. Dit boek. Alle verhalen – spannend, ontroerend en soms zelfs grappig – zijn niet verzonnen, maar stuk voor stuk waargebeurd.

Hoe krijg je burgers actief bij het vergroenen van een gemeente?

Vierduizend bomen plant een burgerinitatief bij particulieren, buurtgenootschappen, terreinbeheerders en in het openbare buitengebied. Door samen te werken en kennis uit te wisselen maken ze Nederland groener. De iniatiefnemers leggen uit hoe je burgers kunt activeren om zich in te zetten voor een groenere leefomgeving.

Geheimen

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Haar eigenlijke naam is Melissa. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.
In dit fragment maakt de lezer kennis met George en diens geheim.

Hoe halen bomen adem?

Bomen hebben licht en lucht nodig. Ze ademen in en uit met duizenden monden, die zich onder aan de blaadjes bevinden. In dit hoofdstuk uit het boek Het verborgen leven van bomen voor kinderen van Peter Wohlleben wordt precies beschreven waar bomen hun energie en adem vandaan halen.

Wat memes aanrichten in ons brein

Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen ranzige beelden en cartoons op het internet? Het internet lijkt ons meer te beïnvloeden dan we zelf denken. Beelden worden via algoritmes wel gefilterd, maar we moeten zelf ook verantwoordelijkheid opnemen.

‘Heeft u een rotcollega? Prima’

In dit interview prikkelt professor en ‘beweegprofeet’ Erik Scherder onze opvattingen over een gezond leven. Wil je een gezond brein? Dan moet je vooral muziek spelen en bewegen.

Wie zette mijn naaktfoto’s online?

16 jaar oud was Jantine Jongebloed toen naaktfoto’s van haar de hele school door gingen en zelfs op Geenstijl belandden. Zeventien jaar later gaat ze op onderzoek uit en zoekt ze contact met de betrokkenen. Wie besloot haar foto’s te openbaren? En wat was haar eigen rol in dit verhaal?

Abhilash Talkies

De Indische tweeling Rahel en Estha (beiden nog jong) brengen met hun moeder (Ammu) en enkele andere familieleden een bezoekje aan de bioscoop. Estha wordt misbruikt door een verkoper in ruil voor een flesje limonade. Hij kan moeilijk begrijpen wat er precies gebeurd is.

Kids, me-time en selfie. Onnodig Engels, een ‘pain in the neck’

We kunnen er niet omheen: de impact van het Engels op het Nederlands wordt steeds duidelijker zichtbaar. Maar die explosieve groei is voor velen ook extreem irritant. Waarom roepen die Engelse woorden zoveel frustratie op? En waarom zijn het er desondanks toch steeds meer?

Bucketlist

Een internist in opleiding vertelt over een patiënt die haar leven voor altijd veranderde: een meisje van zeventien met een melanoom.

Hoe feller Patagonia zich verzet tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het kledingmerk wordt

In dit essay onderzoekt Emy Demkes hoe voor het bekende, ‘duurzame’ outdoormerk Patagonia activisme en commercieel succes voortdurend voor spanning zorgen.

Gejaagd door de wind

Wind is echt heel belangrijk. Beeld je bijvoorbeeld maar eens in dat er niet af en toe een flinke windlaag is om de lucht ‘schoon te vegen’. Dan zouden smog en luchtvervuiling gewoon blijven hangen, zeker in steden. Ook mist zou langer blijven plakken. Wind zorgt er voor dat de warmte beter verdeeld wordt over de aarde en hij levert tegenwoordig zelfs aardig wat energie op. In dit fragment lees je welke soorten winden er zijn, hoe je ze kan herkennen en waarom wind belangrijk is.

Aanpassen aan de klimaatopwarming: het gebeurt in veel landen (en in Leiden). Kan het meer zijn dan ‘een manier om tijd kopen’?

Klimaatadaptatie is het aanpassen aan het veranderende klimaat. Klimaatadaptatie kan op verschillende manieren en de voor- en nadelen worden aan de hand van de situatie in Leiden besproken en twee toekomstige scenario’s besproken. Onduidelijk is welke aanpassingen wel of niet werken. Daarnaast is de vraag of we ons wel kunnen aanpassen op de extremen die op ons afkomen.

Youtube, waar conflict een genre is

Influencers hebben een grote invloed, maar hebben zelf geen opleiding of begeleiding. Soms loopt het fout en komt het tot ernstige meningsverschillen die leiden tot doodsbedreigingen.

We maken onszelf schoon, maar de natuur vuil

De moderne opvatting over wat schoon is, zorgt ervoor dat we los komen te staan van onze omgeving en het ecosysteem. Door schoon te maken vervuilen we het ecosysteem waarvan we een onderdeel zijn. Dingen in de natuur blijven op langere termijn nooit schoon door afscherming, ontsmetting en beheersing alléén. Uiteindelijk ontstaat schoon zijn in levende ecosystemen door ontelbare gezonde verbindingen, door interacties, door constante verandering. De auteur maakt duidelijk aan de hand van verschillende voorbeelden hoe onze culturele normen en ecologische inzichten van elkaar verschillen en wat we daarbij kunnen leren van een Canadese rivier.

Zwem in géén geval deze rivier over, krijgen migranten als dringend advies

Migratie is één van de belangrijkste maatschappelijke problemen. De tekst beschrijft de migratiestroom vanuit landen in Afrika, naar Spanje en Frankrijk. Europa kent vrij verkeer van mensen. Toch blijkt dat niet voor (illegale) migranten uit Spanje te gelden. Met enige regelmaat verdrinken er zelfs migranten in een rivier die ligt op de grens tussen Spanje en Frankrijk. In de tekst wordt de migratiestroom beschreven vanuit het perspectief van de migranten, de lokale bewoners, de Franse en Spaanse regering en de Europese Unie. Ook wordt duidelijk welke maatregelen op het niveau van de lokale, nationale en supranationale overheden worden genomen om migratiestromen te reguleren.

Fragment uit ‘Elke dag een druppel gif’ (Hoofdstuk 18)

Omdat Maarten tijdens de Tweede Wereldoorlog de zoon is van NSB-ouders (Nederlanders die heulden met de Duitse bezetters) is hij op school het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Tijdens dit fragment loopt dat vreselijk uit de hand.

Uit elkaar

In dit gedicht staat het gevoel van een meisje centraal van wie de vader en moeder gaan scheiden. Dat veroorzaakt ongemakkelijke gedachten en situaties. Dit gedicht is het eerste in een reeks waarin deze gedachten en situaties worden belicht, bijvoorbeeld door de komst van een nieuwe vriendin voor vader en een nieuwe vriend voor moeder. Ted van Lieshout heeft zijn bundel geïllustreerd met intrigerende en sfeerbepalende foto’s van poppenhoofden. Een aanrader om het volledige boek te bekijken!

Spring naar de inhoud