• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Recht in de ogen van Cato

De moeder van Cato is bij haar geboorte overleden. Ze groeit op met haar stille, afwezige vader en een huishoudster. Cato is een levendig, nieuwsgierig en eigenwijs meisje, een buitenbeentje zonder echte vrienden. Een geheimzinnig kaartje doet haar op een dag bij een bioscoop belanden waar films draaien die nergens anders te zien zijn. In deze bioscoop is het mogelijk om te tijdreizen. Je kunt teruggaan naar een moment uit je eigen verleden, maar je doet dit nooit alleen. In het fragment begeleidt Cato een jongen die terug wil naar het moment waarop hij als zesjarige zijn hond kreeg, met een bijzondere wending voor Cato zelf aan het eind.

Mascottes aan boord

Poolse soldaten vinden tijdens de Tweede Wereldoorlog een beertje langs de weg. Ze nemen hem mee in hun truck, ook al zijn ze op weg naar het oorlogsfront. De soldaten noemen hem Wojtek. Op een bepaald moment moeten de Poolse soldaten per boot de oversteek maken naar Italië. Ze willen niet alleen Wojtek meenemen, maar ook een heleboel andere dieren. Ze proberen de Engelse officieren ervan te overtuigen dat de dieren allemaal mee moeten, want ze hebben een belangrijke functie voor de soldaten.

Zakkenrollen op de kermis

Dit verhaal speelt zich af in Amsterdam in de achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Maar dan slaat het noodlot toe en moet Pontus zich aansluiten bij de boevenbende van de excentrieke bandiet Lijp Kot. In dit fragment is hij samen met Kasper op de kermis van 1762 in Amsterdam. Ze moeten zakkenrollen en daar hebben ze allebei zo hun eigen methodes voor.

Altijd boos

Bij het Ministerie van Oplossingen werken mensen die andere mensen willen helpen zonder dat iemand ervan af mag weten. De elfjarige Nina werkt ook bij het Ministerie van Oplossingen. Ze twijfelt of ze Ralf moet helpen of niet, want eigenlijk vindt ze hem stom. Waarom heeft hij de hulp van het Ministerie van Oplossingen nodig? En hoe help je iemand die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt?

Hoofdstuk 10 en 11

London 1940. Elke avond zijn er bombardementen en brengen de mensen de nacht door in de gangen van de ondergrondse (metro). Ella ook samen met haar ouders en broertje. Ze is mank door de ziekte polio en weet dat die handicap haar verdere leven zal beheersen. Dan ontmoet ze de adellijke Quin(tana), die haar rijke leventje ontvlucht is om het echte leven mee te maken. Zij bruist van energie en levenslust. Die houding laat Ella inzien dat zij wel een keuze heeft in het leven. Dat ze meer is dan haar handicap. Maar wat is er met Quin en haar broer Sebastiaan aan de hand?

Oorlogen en conflicten

Dit artikel kan goed gebruikt worden als vertrekpunt bij het thema ‘conflict’. Het kan dienen als basis om je vervolgens verder te verdiepen in het thema. In het artikel wordt uitgelegd wat een conflict is en hoe het kan leiden tot oorlog. Er worden een aantal voorbeelden van (burger)oorlogen gegeven en er wordt uitgelegd wat De Verenigde Naties voor organisatie is en hoe ze probeert om conflicten op te lossen.

Het monster onder het bed. Het lied voor het monster

Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, mag sinds kort niet meer bij haar vader wonen in de vuurtoren, en wordt naar Het Zwarte Huis gestuurd. Om de vuurtoren toch te kunnen zien, gaat ze de verboden torenkamer binnen. Het gegrom dat vanonder het bed komt, maakt haar eerst bang, maar haar nieuwsgierigheid wint. Dapper blijft ze in de kamer en ontdekt dat het monster onder het bed een jongen is die er erg aan toe is.

Je afreageren op een boksbal: raak je zo je agressie kwijt?

Ergens tegenaan schoppen of hard tegen een boksbal slaan, voelt soms heerlijk als je boos bent. Maar helpt het ook echt? Raak je zo je agressie kwijt? Pontus Leander, psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, probeert deze vraag voor je te beantwoorden.

Lieve Helena

Helena is getrouwd met Menelaos. Nadat ze bezoek hadden gekregen van Alexandros worden Helena en Alexandros verliefd op elkaar. Dit fragment start met een liefdesbrief van Alexandros aan Helena. In de volgende hoofdstukken vertelt Helena aan haar dochter over haar liefde voor Alexandros, over de keuzes die ze maakte en over de liefdesbrief.

Klimaatstaking

Tessel, een meisje van 16 jaar, heeft schoon genoeg van school. Ze zit ongemotiveerd in de klas, zo ook tijdens de les maatschappijleer. Maar dan zet de docent een NOS-livestream aan van een klimaatstaking door scholieren. Tessel is meteen geboeid en heeft het gevoel eindelijk weer eens ergens in op te gaan. Ze wil niets liever dan daar zijn, bij de jongeren die ‘vrij’ zijn. Het fragment eindigt hier. In het boek loopt Tessel mee met de klimaatmars van Utrecht naar Brussel, maar niet omdat ze een felle klimaatactivist is. Tessel sluit vriendschappen en leert vooral zichzelf goed kennen.
Kernwoorden: klimaat, milieu, protestacties, schoolleven, vriendschap, ontwikkeling, adolescentie

Onderduikers in de dierentuin 1943 en Schuilen tussen de apen

p.149-153 (stripverhaal) en p.167-168
1943, in Artis worden Joden verstopt tussen de dieren. De Duitsers hebben geen idee dat er zoveel mensen verstopt zitten. Iedereen zal de oorlog overleven.

Strijd

Dit tekstgedeelte is pagina 22 tot en met 25 van het informatieve boek: Wat doet een ridder eigenlijk? In dit fragment, tekst en beeld, worden verschillende aspecten van het riddergevecht beschreven. Er is aandacht voor aankleding van ridder en paard. Ook worden aanvullende materialen, de katapult, rijdende toren en stormram, verduidelijkt. De tekst is eenvoudig zelf te lezen voor kinderen zodat ze zelfstandig hun kennis kunnen vergroten rondom dit onderwerp.

NTANDO

Edward Van de Vendel interviewde twintig jongeren waarvan hun geaardheid of gender is anders dan die van de meeste jongeren. Zo sprak hij ook met Ntando: een jongen van zeventien jaar, geboren in Zuid-Afrika en door Nederlandse ouders geadopteerd. In zijn jeugd heeft hij veel te maken gehad met racisme. Ntando vertelt onder andere over wat de pesterijen met hem deden, hoe hij dit nu ervaart en hoe hij de toekomst ziet.

Strijd met de gemeente

In dit korte fragment wordt beschreven hoe het Tim is vergaan met zijn boomhut. Eerst had hij toestemming gekregen van de burgemeester voor het bouwen van de hut. Vervolgens kreeg hij na twee weken het bericht dat de hut moest afgebroken worden. Ook beschrijft het artikel wat Tim heeft gedaan en hoe hij is omgegaan met dit besluit. Op kinderniveau laat het zien wat de invloed van de gemeente en regelgeving kan zijn op wensen van burgers. De tekst bevat een ondersteunende foto en zal kinderen zeker aanspreken omdat het gaat over hutten bouwen.

Feiten en weetjes over oorlogen en gewapende conflicten

Dit fragment schetst een algemeen beeld van oorlog. Hoe ontstaan gewapende conflicten? En welke mogelijke oplossingen zijn er? De schrijfstijl is zakelijk en bevat veel woorden gerelateerd aan het onderwerp. De tekst bevat veel aanknopingspunten voor klasgesprekken en is vooral geschikt om samen te lezen.

Naar het westen

Het fragment gaat over de belevenissen van een groep illegale vluchtelingen die in de steppe van Oost-Europa op zoek zijn naar een betere wereld. Onderweg eisen de barre omstandigheden en de maandenlange ontbering hun tol. In dit fragment wordt er ingezoomd op een naamloze jongen en wat hij allemaal meemaakt op zijn tocht.

Proloog uit De knikkers van Qadir

Dit is de proloog uit het boek waarin het vluchtverhaal van Qadir, zijn vrouw en zijn kinderen wordt verteld. Ze wachten om te kunnen inschepen in een gammel bootje in het bijzijn van louche mensenhandelaars. Uiteindelijk schepen ze in maar al snel wordt duidelijk dat hun levens nog steeds op de helling staan en dat bestaande klassenverschillen niet verdwijnen…

Via de website van uitgeverij Lannoo kan ook een educatief lespakket worden aangevraagd. Raadpleeg het via de link.

Wat is DNA en wat kun je ermee doen?

Dit artikel is een longread vol informatie over DNA. Het legt uit wat DNA is, en welke informatie in je DNA zit. Het geeft een antwoord op de vraag of we DNA kunnen veranderen en wat de bezwaren zijn tegen het aanpassen van DNA.

“Artificiële intelligentie tast ons mens-zijn aan”

Artificiële intelligentie zal meer en meer onze samenleving ingrijpend transformeren. Gebeurt dat in positieve of in negatieve zin? In dit artikel lees je wat de gevolgen zijn voor de mens. Dit artikel is interessant in combinatie met de podcast “Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?”

Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?

In deze podcast kom je alles te weten over artificiële intelligentie. Je krijgt een antwoord op vragen als: hoe wordt artificiële intelligentie ontwikkeld? Is de werking vergelijkbaar met die van
ons brein? Is de angst dat computers straks de wereld overnemen terecht? De podcast is erg geschikt als inleiding op een thema over artificiële intelligentie of machine learning.

Spring naar de inhoud