• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 172 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Vandaag niet – de oorlog van Yvonne (13 jaar) uit Den Haag

Het dagboekfragment beschrijft de vlucht naar Engeland in 1940 van een meisje en haar gezin vanuit haar perspectief.

Later

Het gedicht speelt zowel inhoudelijk als stilistisch met het begrip tijd.

Zo woont Mo

In deze brochure krijgen we een antwoord op eenvoudige vragen die kinderen zich stellen over een asielcentrum.

Onderweg

Een prentenboek over een familie die moet vluchten voor de verschrikkingen van de oorlog. De angst, de belofte, de reis, het aankomen en de hoop zijn treffend en beeldend verwoord.

Net als de koningin

Rosa en haar familie willen de oorlog in Nederland ontvluchten en vertrekken naar Engeland. Er blijkt echter meteen veel fout te gaan en uiteindelijk ziet de familie zich geen andere keuze dan terug te keren.

Vier leeuwen en een wilde hond uit Oekraïne veilig in Spanje

Tijdens een oorlog vluchten niet alleen mensen, maar ook dieren. Hier komt heel wat bij kijken. De tocht is zwaar en de dieren zijn bang. Ook dieren moeten soms in quarantaine gaan.

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Rasha vlucht

Nadat enkele mannen met geweren binnenvielen in het huis van Rasha, besluiten haar ouders om te vluchten naar Europa. Vliegensvlug worden de koffers gepakt en vertrekt het gezin.

Lied van Bahir

Een gedicht waarin de gevluchte Bahir vertelt over de oorlog in zijn land. Met een opdracht voor de lezer, die tekst en betekenis op zijn kop zet.

Stem-Stem

Tijdens een ontdekkingstocht ontmoeten twee eekhoorns uit Eikrijk gestreepte eekhoorns die behoren tot een andere groep soortgenoten. De situatie loopt uit de hand waardoor de twee groepen eekhoorns lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De ene groep heeft de huizen van de andere groep in brand gestoken. Door een democratische stemming willen de eekhoorns beslissen of ze de andere groep zullen helpen. Maar ook dat lukt niet. Het open einde is een mooie aanleiding om zelf een antwoord op de vraag te bedenken.

Skip to content