• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 185 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Hoe de mens een nieuwe ijstijd tegenhield

‘Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ gaat over de klimaatverandering. Jelmer Mommers heeft zijn boek in drie delen opgebouwd: Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen? In dit fragment wordt beschreven wat er mis ging: twee revoluties hebben gezorgd voor een wereldwijde temperatuurstijging.
Kernwoorden: klimaat, CO2, broeikasgassen, industriële revolutie, opwarming

Samen vluchten?

Laila is gevlucht uit Syrië. Op school leert ze over de Tweede Wereldoorlog. Wanneer ze voor een schoolopdracht de zolder van meneer Cohen opruimt vindt ze een trommel vol brieven. Al snel kan ze niet meer stoppen met het lezen over de Joodse Mia. Lukt het Mia haar vriendin Isa te overtuigen dat onderduiken de enige mogelijkheid is de oorlog te overleven?

Kleurenstrepen en zwiepgeluiden

Op een dag zal Toetanchamon zijn vader Achnaton opvolgen als farao. Ter voorbereiding op strijd die hij ongetwijfeld zal gaan voeren, mag hij mee wanneer de Koesjieten bevochten moeten worden. Toet, een zwak jongetje met een klompvoet, wordt stevig vastgesnoerd en mag voorop de strijdwagen van de generaal zitten. Een eigen strijdwagen krijgt Toet voorlopig niet, maar zijn vader is wel heel trots op zijn getoonde moed!

Vandaag niet – de oorlog van Yvonne (13 jaar) uit Den Haag

Het dagboekfragment beschrijft de vlucht naar Engeland in 1940 van een meisje en haar gezin vanuit haar perspectief.

Later

Het gedicht speelt zowel inhoudelijk als stilistisch met het begrip tijd.

Zo woont Mo

In deze brochure krijgen we een antwoord op eenvoudige vragen die kinderen zich stellen over een asielcentrum.

Onderweg

Een prentenboek over een familie die moet vluchten voor de verschrikkingen van de oorlog. De angst, de belofte, de reis, het aankomen en de hoop zijn treffend en beeldend verwoord.

Net als de koningin

Rosa en haar familie willen de oorlog in Nederland ontvluchten en vertrekken naar Engeland. Er blijkt echter meteen veel fout te gaan en uiteindelijk ziet de familie zich geen andere keuze dan terug te keren.

Vier leeuwen en een wilde hond uit Oekraïne veilig in Spanje

Tijdens een oorlog vluchten niet alleen mensen, maar ook dieren. Hier komt heel wat bij kijken. De tocht is zwaar en de dieren zijn bang. Ook dieren moeten soms in quarantaine gaan.

Mensen met koffers

Mensen die vluchten laten vooral heel veel achter, op zoek naar een veilige plek. In je koffer zit meer dan je daadwerkelijk kon meenemen. Een koffer vol herinneringen in beeld, kleur en geur aan wat je achterliet. Een gedicht met portretten die een gezicht geven aan alle mensen die op de vlucht zijn.

Skip to content