• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Ik wil iets zeggen

Dit zijn twee korte fragmenten. In het eerste heeft schildpad iets gedaan bij Eekhoorn en wil hij daar zijn excuses voor aanbieden. Dit is een thema waar kinderen in hun dagelijkse leven mee te maken kunnen krijgen: wanneer zeg je ‘sorry’ en hoe reageert de ander hierop? Dit is een mooie opstap om er samen over te filosoferen.
In het tweede deel maakt schildpad zich zorgen, omdat hij niet zo veel lacht als de andere dieren.

Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best

Woordjes stampen… Het is een nuttige manier om je in korte tijd verstaanbaar te kunnen maken in een andere taal. Of als je moet leren voor die woordenschattoets van een vreemde taal. Maar op welke manier kun je dit het beste aanpakken? Dit artikel geeft kort inzicht in hoe ons geheugen werkt; hoe we woorden of uitdrukkingen kunnen onthouden en wat de beste manier is om snel nieuwe woorden te leren.

Kan een Zuid-Afrikaan een West-Vlaming verstaan?

Het Afrikaans is een dochtertaal van het Nederlands, maar zou nog meer verwant zijn met de West-Vlaamse variant. Deze podcast gaat op onderzoek en vergelijkt het West-Vlaams met het Afrikaans.

De taal van zeedieren

Onderzoekers registreerden de ‘gesprekken’ van 53 soorten zeedieren waarvan men niet dacht dat ze met geluid communiceerden. De idee dat dieren zoals mensen ‘praten’ is daarmee achterhaald. We hebben een nieuwe kijk nodig op hoe talig dieren zijn.

#Watgebeurtermetme?

Yara (18 jaar) heeft haar eindexamen gehaald en is vier maanden in Azië om te reizen en vrijwilligerswerk te doen. Haar doel is een groot waterproject opzetten en haar Instagramaccount flink laten groeien naar 10.000 volgers. Haar reis moet perfect zijn. Yara legt zo’n druk op zichzelf en kampt ook nog eens met vitiligo (een huidaandoening) dat ze paniekaanvallen krijgt. Gelukkig heeft ze Ro (Romeo) ontmoet, die haar confronteert met haar perfectionisme en haar laat inzien dat gelukkig zijn juist mogelijk is door even ‘stil te zitten’.

In het fragment van p. 48 tot 64 , dat zich over drie hoofdstukken uitstrekt, komt het tot een uitbarsting: Yara blokkeert volledig door de druk die sociale media haar geven, ze heeft niet langer de controle over haar lichaam en ze bevriest. Aan de hand van dit fragment kunnen thema’s als vrijwilligerswerk, reizen, adolescentie, perfectionisme, sociale media worden behandeld.

De verschuiving

Een jonge vrouw wordt overvallen in Brussel. Om de ervaring ergens een plaats te geven besluit ze om bokslessen te volgen. De ervaring in de zaal en de ontmoeting met de sparringpartners zorgen voor een onverwachte verschuiving.

Tongzoen is duizend jaar ouder dan gedacht

De tongzoen is wellicht niet ontstaan in India, maar wel in Mesopotamië en reisde na veroveringen de wereld rond. Naast plezier verschaffen, had de liefkozing ook een biologische functie.

Het is nooit te laat om op tijd te komen

Te laat komen is bijzonder ergerlijk, maar dat is niet altijd zo geweest. Te laat komen is enerzijds cultureel bepaald, maar anderzijds ook deel van een machtsspel.

Een mop met Sam en Noor

Een boek vol moppen voor de jongste beginnende lezers.
Sam en Noor beleven grappige avonturen. Snap jij de grap?

Zou jij kunnen martelen?

Pieter Klein probeert een antwoord te verzinnen op de titelvraag naar aanleiding van een rapport dat gewag maakt van de martelpraktijken van de CIA na 9/11. Hij probeerde het eerst te rationaliseren via de ‘war on terror’ en de noodzaak, maar kwam tot andere inzichten na een rapport over iemand in Guantanamo Bay die daar ten onrechte had vastgezeten… Hij eindigt met de bespiegeling dat wie wraak wenst voor onrecht, zich tot het recht moet wenden.

Spring naar de inhoud