• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 398 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

We betalen veel belastingen maar krijgen er ook veel voor terug.

Naar aanleiding van de Tax Liberation Day, die in België en Nederland steeds later valt, toont de auteur aan dat hoewel de beladingsgraad erg hoog is, het geld ook wel effectief terugvloeit naar waardevolle onderdelen van de maatschappij.

De reis

Hans, de schrijver, is al zijn leven lang gefascineerd door vissen – niet de dieren, ja ook, of misschien wel juist, maar vooral het doen: ze vangen. Wat begon in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondde uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En daarna weer los te laten.
Het is het spel, de jacht, de spanning… en uiteindelijk de vriendschappen die erdoor ontstaan.
In het fragment ‘de reis’ beschrijft hij uitgebreid de voorbereidingen die hij doet voor de reis naar de binnenlanden van Suriname. Hij vertelt wat ze meenemen, wat ze gaan eten en hoe de reis eruit ziet. Kleine aquarelillustraties ondersteunen het geheel.

Een hond voor oma

In deze fragmenten volgen we Ella die net een klein babybroertje heeft gekregen. In korte zinnen wordt verteld over de hond Raf, die opeens verschijnt als ze een hond voor oma tekent. Het wordt al snel duidelijk dat alleen Ella Raf kan zien. Raf en Ella kunnen samen praten over de baby en over allerlei andere zaken. De tekst is voor beginnende lezers opgesteld in korte zinnen met voornamelijk klankzuivere woorden. Iedere tekst wordt ondersteund door oranje tekeningen van klein formaat.

Willem Barentsz, overwinteren op Nova Zembla

Dit fragment vertelt wat het doel was van de reis van Willem Barentsz en hoe die afliep. Het geheel wordt ondersteund door kleine tekeningen.

Romeo – Izmir, Turkije, 6 maart 2016

In “Thuis draag ik bij me” reizen we mee met Wassim, Laila en Romeo, die alle drie hun thuisland Syrië zijn ontvlucht. De jongeren ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze de illegale oversteek naar Lesbos zullen maken. Dit fragment betreft de start van hun helse reis, beschreven vanuit het oogpunt van Romeo.

Bo wil een tijger

In dit fragment leren we Bo kennen die zich eenzaam voelt en daar een goede oplossing voor weet: een tijger als huisdier! Zijn moeder zorgt dat dit gebeurt, alleen na een tijdje ontdekken ze dat een tijger in huis helemaal niet zo fijn is. Maar ook daar hebben ze een goede oplossing voor…. Het fragment is passend voor beginnende lezers door de soms dik gedrukte woorden en korte zinnen. Illustraties met kleine details ondersteunen het verhaal.

Ik ben Malala, jongereneditie

Toen de Taliban het voor het zeggen kreeg in Noord-Pakistan mochten vrouwen niet meer naar de markt en meisjes niet meer naar school. Vanaf 15 januari 2009 was het zover. Malala, die toen tien was, en haar klasgenoten voelden zich verdrietig en verslagen. Konden ze het onheil echt niet afwenden? Wie durfde er te protesteren tegen de gewelddadige Taliban? De leraren niet. Onder een valse naam schreef Malala berichten over de situatie in haar land. Die berichten verschenen op het internet via de BBC en werden overal in de wereld gelezen.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Kilometers zonlicht

In Kilometers zonlicht lezen we afwisselend over Peer en Leonne. Beiden lopen het Pieterpad – een wandelroute die van het noorden naar het zuiden van Nederland loopt (of andersom) – met een andere reden. Leonne promoot haar wandelreis door erover te vloggen. Ze toont zo dat op reis gaan geen negatieve impact moet hebben op het klimaat. Peer probeert te bewijzen dat hij zonder internet kan. Peer en Leonne ontlopen elkaar het liefst, maar dat blijkt nog lastig. Dit fragment betreft het begin van het verhaal, waarin we kennismaken met Leonne en Peer en waarin duidelijk wordt waarom zij deze wandeltocht lopen.

Stil…

Het fragment vertelt over de chimpansee, Pan, die met zijn maatje de rivier oversteekt in het oerwoud. Ze worden plots achterna gezeten door een andere troep chimpansees.

Spring naar de inhoud