• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 382 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Riet drijft

In het rietveld komt Jan een meisje tegen zonder naam. Hij noemt haar Vera. Samen willen ze naar de overkant maar weten nog niet hoe. Er ontstaat een ontluikende vriendschap. Een verhaal over vertrouwen in de natuur en in elkaar.

De teerling is geworpen: over stilte en toevalsmuziek. De klank van cactus: over experimentele muziek

Het eerste fragment gaat over de componist John Cage en zijn muziekstuk 4’33” dat volledig uit stilte bestaat. Het laat ons nadenken over geluid en stilte. Ook andere ‘toevalswerken’ komen aan bod, bijvoorbeeld een stuk waarbij ’12 radio’s’ en de volumeknop het instrument zijn. Het tweede fragment gaat verder in op experimentele muziek.

Een sluipmoordenaar en twee panda’s met rode bril

Tess en opa zijn de beste vrienden. Ze hebben dezelfde passie: de ruimtevaart. Jammer genoeg kreeg Tess slecht nieuws te horen over haar opa. Hij is ernstig ziek. Hoewel ze het best moeilijk vindt, brengt ze hem toch een bezoekje.

Altijd dichtbij

Oma is dood, ze is niet langer bij ons… Hoe ga je om met het groeiende gemis, dat alleen maar lijkt te groeien wanneer je probeert het te verminderen? Langzaam maar zeker besef je dat degene van wie je houdt nooit echt verdwijnt. Overal zie je tekenen van liefde, aandacht en aanwezigheid, zelfs al is die ene persoon niet langer fysiek aanwezig – maar toch altijd dichtbij. In prachtig gedetailleerde zwart-wit tekeningen, geïnspireerd door zijn reizen naar Nepal, illustreert Mark Janssen een wereld waarin onder meer een vis de aanwezigheid van de gemiste grootmoeder vertegenwoordigen. Een ontroerend verhaal van schoonheid, eenvoud en liefde, dat troost en hoop biedt aan jong en oud.

Hinkel

Lowie is weggelopen en komt aan in het dorpje Hinkel. Ze vindt werk en een schuilplaats bij de kapper die vindt dat ze een tweede kans verdient. Ze moet zich wel voordoen als jongen.

Moon

Een fragment voor beginnende, zelfstandig lezers over het dorpje Veer. Het boekje beslaat een dag uit het leven van Moon. Korte zinnen, die ritmisch op elkaar volgen en logisch meebewegen met de illustraties door het boek. Veelal met een grappige kwinkslag.

Glorie zij hem en zijn praatstok!

De baron is de baas van de onderwaterstaat waar zijn onderdanen leven. In dit fragment, krijg je een voorstelling van hoe deze samenleving georganiseerd wordt. Het boek heeft een QR-code met bijhorende liedjes.

Het grote Halloweenfeest

Op de school van Frank en Stijn wordt een groot Halloweenfeest georganiseerd. Alle leerlingen mogen zelf een act voorbereiden. Frank en Stijn bedenken een superact waarmee Frank ook indruk wil maken op Fia. Hij heeft immers een oogje op haar. Helaas verloopt niet alles volgens plan…

Het eiland van de prins

Een oud, mysterieus schip en haar bemanning nadert de eindbestemming op een ontoegankelijk eiland.

Het moedige visje

Een visje trekt de wijde wereld in omdat hij beroemd wil worden. Zijn plan draait anders uit dan gepland. Hij wordt namelijk gebeten door een haai. Gelukkig komt hij terecht in het ziekenhuis. Daar maakt hij kennis met een tweede, vriendelijke haai…

Spring naar de inhoud