• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 306 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Wat is DNA en wat kun je ermee doen?

Dit artikel is een longread vol informatie over DNA. Het legt uit wat DNA is, en welke informatie in je DNA zit. Het geeft een antwoord op de vraag of we DNA kunnen veranderen en wat de bezwaren zijn tegen het aanpassen van DNA.

“Artificiële intelligentie tast ons mens-zijn aan”

Artificiële intelligentie zal meer en meer onze samenleving ingrijpend transformeren. Gebeurt dat in positieve of in negatieve zin? In dit artikel lees je wat de gevolgen zijn voor de mens. Dit artikel is interessant in combinatie met de podcast “Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?”

Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?

In deze podcast kom je alles te weten over artificiële intelligentie. Je krijgt een antwoord op vragen als: hoe wordt artificiële intelligentie ontwikkeld? Is de werking vergelijkbaar met die van
ons brein? Is de angst dat computers straks de wereld overnemen terecht? De podcast is erg geschikt als inleiding op een thema over artificiële intelligentie of machine learning.

Bede aan de zee

Op 2 september 2015 spoelde de driejarige Alan Kurdi aan op de Turkse kust. Zijn familie deed een poging Syrië te ontvluchten en veiligheid te vinden in Europa. Khaled Hosseini was zelf ook ooit een jonge vluchteling die ver van zijn thuisland Afghanistan opgroeide. Deze ervaring speelt altijd een belangrijke rol in zijn romans en in zijn welzijnswerk. In dit boek komen deze werelden samen. Het is een onvergetelijke vertelling over het lot van vluchtelingen, met beeldschone illustraties van Dan Williams.

31 januari 1953

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot’. Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Liesje vertelt hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte.

Meester Mo

Meester Mo is de gymleraar van Deetje en Vito. Er doen allerlei verhalen over hem de ronde en hij is strenger dan de andere leraren. Op een dag komen Deetje en Vito hem buiten de school tegen en ontdekken ze dat hij niet tegen harde geluiden kan. Ze raken met hem in gesprek en meester Mo vertelt hen het verhaal van hoe hij gevlucht is uit zijn geboorteland.

Geen zin

De twee broertjes Raf en Robbie verhuizen met hun ouders naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn druk met zichzelf. Met opa hebben de jongens een bijzondere band. In dit fragment krijgen de ouders ruzie, ze verwijten elkaar dat ze er niet genoeg zijn voor hun kinderen. Terwijl de ouders ruzie maken gaan de broers met opa naar het bos, naar de hut die opa aan het bouwen is om met oma naar de sterren te kunnen kijken.

De soldaat die 29 jaar te lang oorlog voerde

De Japanse soldaat Hiroo, die meevecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, verstopt zich 29 jaar in de bergen omdat hij van zijn majoor de orders krijgt dat hij moet blijven strijden tot hij het bevel krijgt om te stoppen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gaf Japan zich over. Deze boodschap kwam niet aan bij Hiroo. Hij blijft strijden. Na 29 jaar komt zijn majoor naar het eiland waar Hiroo zit en hij geeft zich over.
De vraag bij deze tekst luidt is het waar of niet waar. De tekst kan kinderen nieuwsgierig maken naar het antwoord. Het antwoord (waar), met uitleg staat op de volgende 2 bladzijden

De appelboom

Deze podcast vertelt het verhaal van een kind dat per ongeluk een stuk van het klokhuis van een appel opeet, waarna de angst van vele kinderen uitkomt: er groeit een appelboom in haar buik!

Sneeuw

Dit gedicht gaat over angst en leren omgaan met je eigen angst.

Spring naar de inhoud