• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 218 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Mijn oma heeft een broer en een zus

Deze verhalend-informatieve tekst vertelt a.d.h.v. het levensverhaal van de oma van de oma van mijn oma hoe en waarom gezinnen door de jaren heen kleiner geworden zijn. Er worden redenen genoemd waarom gezinnen vroeger zo groot waren en waarom dat nu niet meer nodig is.

De waterkringloop: over zeewater en regenwater

Sarah Garré onderzoekt de rol van het water op onze planeet en hoe we daar het beste mee kunnen omgaan. In samenwerking met grondwateronderzoeker Marijke Huysmans onderstreept ze het belang van water in de natuur en voor de mens.
In twee fragmenten uit het boek komt beeldende en verdiepende informatie over zee-, en regenwater bij elkaar. De fragmenten zijn uit verschillende gedeeltes van het boek gehaald en kunnen ook los van elkaar gelezen worden.
Het boek is door zijn opzet en door de samenwerking met illustratrice Wendy Panders toegankelijk en interessant. De informatie is behapbaar; de illustraties zijn zowel uitnodigend als ondersteunend aan de tekst.
p.12-13 Zeeën en oceanen
p. 16-17 De waterkringloop
kernwoorden: blauwe vinvis, vijf oceanen, Marianentrog, getijden, waterkringloop

Afdrukken van golven

De moeder van Cato is bij haar geboorte overleden. Ze groeit op bij haar stille, afwezige vader en een huishoudster. Op een dag krijgt ze een kaartje voor een verlaten bioscoop. In die bioscoop worden films die nergens anders draaien getoond. Cato besluit de bioscoop te bezoeken en ontmoet daar mevrouw Kano die haar uitlegt hoe de bioscoop werkt. In dit fragment ontdek je dat de bioscoop een plek is waar je in de tijd kunt reizen. Mevrouw Kano legt haar uit hoe dat precies in z’n werk gaat.

Museumbezoek – Hoofdstuk 22

Ole (13) verhuist met zijn ouders naar Orpel in Brabant, vlak bij de Belgische grens. Zijn opa, de smid van het dorp, is overleden en Oles vader heeft het vervallen huis in het bos geërfd. Maar niemand heeft ooit over die opa gesproken. Waarom niet? En waarom krijgt Ole nog steeds niks te horen? Welk geheim bewaart zijn vader? Ole gaat op onderzoek. Hij vindt kisten vol kraaienpoten in de kelder: ijzeren spijkers met vier punten. Langzamerhand komt hij achter de waarheid, die te maken heeft met de botersmokkel van Brabant naar België in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In dit fragment bezoekt Ole samen met zijn schoolvriendin, de Poolse Anastazja, het Dorpsmuseum.
Benieuwd naar hoe een kraaienpoot werkt? Bekijk dan het filmpje via de link. Handig om te weten voor je de tekst gaat lezen is dat een ‘commies’ een douane-ambtenaar is.

Wat memes aanrichten in ons brein

Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen ranzige beelden en cartoons op het internet? Het internet lijkt ons meer te beïnvloeden dan we zelf denken. Beelden worden via algoritmes wel gefilterd, maar we moeten zelf ook verantwoordelijkheid opnemen.

‘Heeft u een rotcollega? Prima’

In dit interview prikkelt professor en ‘beweegprofeet’ Erik Scherder onze opvattingen over een gezond leven. Wil je een gezond brein? Dan moet je vooral muziek spelen en bewegen.

Abhilash Talkies

De Indische tweeling Rahel en Estha (beiden nog jong) brengen met hun moeder (Ammu) en enkele andere familieleden een bezoekje aan de bioscoop. Estha wordt misbruikt door een verkoper in ruil voor een flesje limonade. Hij kan moeilijk begrijpen wat er precies gebeurd is.

Kids, me-time en selfie. Onnodig Engels, een ‘pain in the neck’

We kunnen er niet omheen: de impact van het Engels op het Nederlands wordt steeds duidelijker zichtbaar. Maar die explosieve groei is voor velen ook extreem irritant. Waarom roepen die Engelse woorden zoveel frustratie op? En waarom zijn het er desondanks toch steeds meer?

Hoe feller Patagonia zich verzet tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het kledingmerk wordt

In dit essay onderzoekt Emy Demkes hoe voor het bekende, ‘duurzame’ outdoormerk Patagonia activisme en commercieel succes voortdurend voor spanning zorgen.

Youtube, waar conflict een genre is

Influencers hebben een grote invloed, maar hebben zelf geen opleiding of begeleiding. Soms loopt het fout en komt het tot ernstige meningsverschillen die leiden tot doodsbedreigingen.

Spring naar de inhoud