• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Willem Barentsz, overwinteren op Nova Zembla

Dit fragment vertelt wat het doel was van de reis van Willem Barentsz en hoe die afliep. Het geheel wordt ondersteund door kleine tekeningen.

Romeo – Izmir, Turkije, 6 maart 2016

In “Thuis draag ik bij me” reizen we mee met Wassim, Laila en Romeo, die alle drie hun thuisland Syrië zijn ontvlucht. De jongeren ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze de illegale oversteek naar Lesbos zullen maken. Dit fragment betreft de start van hun helse reis, beschreven vanuit het oogpunt van Romeo.

Bo wil een tijger

In dit fragment leren we Bo kennen die zich eenzaam voelt en daar een goede oplossing voor weet: een tijger als huisdier! Zijn moeder zorgt dat dit gebeurt, alleen na een tijdje ontdekken ze dat een tijger in huis helemaal niet zo fijn is. Maar ook daar hebben ze een goede oplossing voor…. Het fragment is passend voor beginnende lezers door de soms dik gedrukte woorden en korte zinnen. Illustraties met kleine details ondersteunen het verhaal.

Ik ben Malala, jongereneditie

Toen de Taliban het voor het zeggen kreeg in Noord-Pakistan mochten vrouwen niet meer naar de markt en meisjes niet meer naar school. Vanaf 15 januari 2009 was het zover. Malala, die toen tien was, en haar klasgenoten voelden zich verdrietig en verslagen. Konden ze het onheil echt niet afwenden? Wie durfde er te protesteren tegen de gewelddadige Taliban? De leraren niet. Onder een valse naam schreef Malala berichten over de situatie in haar land. Die berichten verschenen op het internet via de BBC en werden overal in de wereld gelezen.

Het kantelmoment

De klimaattoestand staat op een kantelpunt. Een Zweedse wetenschapper stelde vast dat de situatie nog veel erger is dan hij aanvankelijk voorspeld had. Je leest in dit stukje welke bedreigingen op ons afkomen. Bovendien leer je waarom de klimaatcrisis erg oneerlijk is. Ook jongeren dragen hun steentje bij om de situatie te proberen keren.

Kilometers zonlicht

In Kilometers zonlicht lezen we afwisselend over Peer en Leonne. Beiden lopen het Pieterpad – een wandelroute die van het noorden naar het zuiden van Nederland loopt (of andersom) – met een andere reden. Leonne promoot haar wandelreis door erover te vloggen. Ze toont zo dat op reis gaan geen negatieve impact moet hebben op het klimaat. Peer probeert te bewijzen dat hij zonder internet kan. Peer en Leonne ontlopen elkaar het liefst, maar dat blijkt nog lastig. Dit fragment betreft het begin van het verhaal, waarin we kennismaken met Leonne en Peer en waarin duidelijk wordt waarom zij deze wandeltocht lopen.

Stil…

Het fragment vertelt over de chimpansee, Pan, die met zijn maatje de rivier oversteekt in het oerwoud. Ze worden plots achterna gezeten door een andere troep chimpansees.

Waarom heeft Saturnus ringen?

Deze aflevering van Stokstaartjes gaat over de ruimte. Maya en Bojan (10) hebben allebei een vraag. Bojan zou graag meer willen weten over de binnenkant van andere planeten. Professor Inge Loes ten Kate (Universiteit Utrecht) geeft hier uitleg over. Maya wil weten waarom Saturnus ringen heeft. Willeke Mulder (Universiteit Leiden) geeft uitleg en laat de ringen zien via de enorme telescoop van de Oude Sterrenwacht.

Slinkers

Wat als veel plekken op de wereld onbewoonbaar zijn vanwege de klimaatcrisis en er een overbevolking dreigt? Daarover gaat het boek Quotum, een toekomstverhaal. We volgen het leven van Axel en Tommy Stevens, die in de zogenoemde ‘slinkerstand’ zijn gezet. Net als een paar miljoen andere mensen, leven zij voortaan een half leven: ze mogen bijvoorbeeld geen gas en stroom gebruiken, niet naar school gaan en geen spullen meer kopen.

Onvoorstelbaar vooruitzicht

In de Studio van NEMO Science Museum is tot juni 2023 de tentoonstelling ‘Energy Junkies’ te bezoeken. Aan bezoekers wordt gevraagd om hun beeld van de wereld over dertig jaar te tekenen. Dit levert heel diverse toekomstbeelden op, maar ook tekeningen vol vraagtekens. Hoe komt het dat het niet gemakkelijk is om verder te denken dan een paar jaar? En kunnen we iets leren van die verschillende toekomstbeelden?

Spring naar de inhoud