• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 348 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Ozzie

In dit fragment gaat Ozzie in de grappenwinkel een grap kopen om indruk te maken op een klasgenoot. Het is nog niet zo makkelijk, hij wil geen oude grapjes, geen tweedehands grappen en de grappen boven de achttien mag hij nog niet kopen. In dit licht absurde fragment komen ook een aantal termen voorbij die te maken hebben met kopen en geld: budget, te besteden hebben, voordeliger zijn en in de aanbieding zijn.

Borinage ( België) 1878-1880

Toen Vincent van Gogh nog geen kunstschilder wilde worden, was hij op zoek naar een passend beroep. Hij voelde veel verwantschap met arme mensen en wilde ze graag helpen. In dit fragment wordt beschreven hoe hij naar de landstreek Borinage in België komt en mijnwerkers bezoekt. Dit fragment beschrijft de armoede die toen in Borinage heerste en wordt ondersteund door foto’s, tekeningen en afbeeldingen van biljetten.

Een echte Pigcasso!

Dit fragment uit een boek vol met dierenverhalen vertelt hoe het varkentje Piggy wordt gered van het slachthuis door dierenrechtenactiviste Joanne Lefson. Het varkentje blijkt te ontspannen van schilderen en wordt hier wereldberoemd mee. Het fragment wordt voorafgegaan door een kleurrijke illustratie.

Werkpaarden

De vader van Anne heeft werkpaarden. Dit fragment beschrijft hoe die werkpaarden ingezet worden. Op een dag komt er een brief van haar oom Theo, hij heeft een werkpaard nodig. Anne gaat alleen op pad, zonder dat ze de weg weet, om het werkpaard naar haar oom in het Zwarte Woud te brengen.

Rock ‘n roll

Jakob is een verlegen, rustige jongen die leeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij maakt veel mee. Zijn ouders gaan uit elkaar, zijn huis brandt af en hij sluit een nieuwe vriendschap met een meisje uit de buurt. Langzaamaan kruipt hij steeds meer uit zijn schulp. In het fragment komen een aantal ouderwetse begrippen voor: een pick-up, een dressoir, de nonnenschool. De lezer wordt meegenomen in een scène waarin Claartje Jakob Rock ‘n roll muziek laat horen. Jakob moet er eerst even aan wennen maar al snel staan ze te swingen in de kamer. Tot de moeder van Jakob thuiskomt…..

Het nieuwe paleis/ De groenten van de melkmuil

Dit rijk geïllustreerde fragment verhaalt over het ontstaan van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het geeft een beeld van hoe de stad er toen uitzag en wat een grote en belangrijke gebeurtenis het bouwen van dit museum was. Om het belang van deze gebeurtenis te benadrukken wordt de kookwedstrijd beschreven die georganiseerd wordt om een chef-kok voor het museumrestaurant te vinden. De recepten en het competitie-element worden meeslepend beschreven.

De eerste machine die zelf kon rekenen

Het fragment vertelt wanneer er voor het eerst werd gedacht aan het uitvinden van een rekenmachine en wat het nut er destijds van was. Het doorloopt globaal de ‘geschiedenis’ van de rekenmachine en legt uit waarom de uitvinding van de eerste ‘automatische rekenmachine’ zo goed was. Het geeft de wat oudere lezer een globaal beeld van het onderwerp, maar legt niet volledig uit hoe een rekenmachine werkt.

Dag rups

Dit is een gedicht over afscheid nemen en weer opnieuw beginnen. Schildpad, Das en Eekhoorn vragen zich af waar rups naartoe gaat. Rups weet het zelf ook niet: naar iets anders dan nu. Als vlinder wordt ze weer welkom geheten door haar vrienden.

Hoe de beer aan zijn kort staartje komt

“Als een vossenstaart op een landkaart” bevat bewerkte fabels op rijm, afkomstig uit verschillende landen. In elke fabel spelen dieren de hoofdrol. In dit fragment ontmoet Vos een hongerige beer en vertelt hem hoe die makkelijk aan eten kan komen. Maar dat loopt niet goed af voor beer…

Coco Chanel, Ingrid Daubechies, Marie Curie en Billie Jean King

In korte stukjes worden enkele sterke vrouwen uit de geschiedenis geïntroduceerd met leuke weetjes. Zowel erg bekende als minder beroemde dames van overal ter wereld komen aan bod. Zij hebben allemaal een stap vooruit gezet in de verschillende disciplines waarin zij werkzaam zijn of waren.

Spring naar de inhoud