• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 306 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Bennie Bever brengt een brief

Meneer Monty, een mopperkonijn, heeft een bijzondere boom die hij elke ochtend stiekem knuffelt. Het is zijn jaarboom want de boom telt evenveel jaren als Monty. Op een dag schrikt hij zich echter een hoedje wanneer de boom omvalt. Dan ontmoet hij Bennie Bever…

Zij de pinguïn? Wij de fuut

Pinguïns zijn leuke dieren. We krijgen enkele interessante weetjes mee en leren dat dit bijzondere dier niet voorkomt in onze streek maar vooral aan de Zuidpool leeft. De auteur maakt de vergelijking met een even leuk dier dat wél bij ons leeft: de fuut. Op een toffe manier komen we heel wat te weten over deze diersoort.

Appelblauwzeegroen

Kleuren wekken een sfeer op. Kleuren hebben betekenis. Kleuren kunnen verschil maken. Maar wat als de ene de kleur van de ander niet mooi vindt? En wat als de ene jaloers is op de kleur van de ander? De dieren in het bos ondervinden het aan den lijve in dit filosofische verhaal.

Goed en slecht nieuws bij klimaatverandering

Klimaatverandering hoeft niet zo’n probleem te zijn voor de aarde en kan voor sommige mensen zelfs zorgen voor een betere levensstandaard. Toch zal het overgrote deel van de mensheid minder roekeloos met de aarde om moeten gaan om steeds grotere en soms levensbedreigende problemen rond wind, water en insecten het hoofd te bieden.

Kernwoorden: Kiribati, orkaan Sandy, Poopomeer, teek, ziekte van Lyme, malariamug, Cherrapunji, wateroverlast, watertekort, hooikoorts

De maan drijft weg.

Van alle hemellichamen staat de maan het dichtst bij de aarde, maar de afstand wordt wel steeds groter. Het gaat om minieme afstanden: elk jaar zo’n 4 centimeter en dat is net zo veel als je nagels in een jaar groeien. Toch zal dat ook invloed uitoefenen op de lengte van de dag en het verschijnsel van het dagelijkse eb en vloed. In 94 korte hoofdstukken verschaft Govert Schilling inzicht in diverse interessante ruimteweetjes.

kernwoorden: maan, aarde, hemellichaam, zonsverduistering, eb, vloed

Toen mijn broer een robot werd

Dennie, de broer van Tijs, is overleden. Zijn ouders hebben besloten om een robot van hem te maken. De robot ziet er bijna helemaal uit zoals Dennie, weet alles wat Dennie wist en gedraagt zich zoals Dennie zou kunnen doen. Tijs weet niet wat hij ervan vindt, en heeft niks aan zijn beste vriend Twan verteld. Om de nieuwe situatie thuis te ontvluchten, is hij bij Twan gaan logeren. Maar de ochtend daarop komt zijn moeder met Dennie langs…

Komt de toekomst naar je toe?

Korte gedichten van Bette Westera, die aanzetten tot nadenken over (de richting van) de toekomst en jouw rol daarin.

Chriet Titulaer en het Huis van de Toekomst

Deze tekst geeft een verhalende inleiding en een informatieve uitleg over Het Huis van de Toekomst. Dit huis werd door Chriet Titulear in 1989 ontworpen. Het Huis zou zelfdenkend zijn en je wensen anticiperen. Zo zou het je badwater opwarmen en de koffie vast klaar zetten voor je ochtendritueel. Ook zonnepanelen en beeldbellen had Titulaer in zijn huis bedacht. Voor die tijd allemaal vooruitstrevend, maar inmiddels al (gedeeltelijk) werkelijkheid. Hoe zou een Huis van de Toekomst er voor de leerlingen nu uitzien?

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

cadeaus

In dit bijzondere fragment lezen we over Maria die twaalf jaar wordt en voor haar verjaardag een doodgewoon cadeau krijgt. Tenminste, voor de tijd waarin zij opgroeit. Ze krijgt namelijk een eigen slaaf cadeau, genaamd Koko. En van haar tante krijgt ze het zweepje erbij. Natuurlijk roept dit fragment vragen op bij leerlingen en leerkrachten en daarom is het uitermate geschikt om te lezen én om erover door te praten. De tijden veranderen en dat is heel waardevol. Maar we willen ook weten hoe het vroeger ging, zodat we daarover kunnen blijven praten en nadenken.

Spring naar de inhoud