• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Klankensoep

Oskar bezoekt met zijn opa het concertgebouw. Hij komt toevallig terecht bij een repetitie, maar begrijpt niet onmiddellijk wat de muzikanten aan het doen zijn. Tegelijkertijd is hij ook boodschapper van een liefdesbriefje.

Pinguïn en ijsbeer

Pinguïn en ijsbeer praten over hun lievelingskleur. De ene kiest voor zwart, de andere voor wit. Ze proberen uit te leggen waarom dat hun lievelingskleur is en sluiten de discussie af met een mooi compromis.

Bonnie en Lowieze naar zee

Lowieze en Bonnie reizen samen met de trein naar zee. Ze houden beiden heel erg van de zee. In de trein praten ze over dagelijkse dingen. Ze hebben het heel gezellig met elkaar en zijn elkaars beste maatjes.

Ijdeltuit en Blaaskaak

Panda en Eekhoorn maken een reis en ondernemen elke dag een tocht waarop zij nieuwe landschappen en dieren ontdekken. In dit fragment merken ze dat niet alle dieren zomaar hun vriend willen zijn en ontdekken ze hoe waardevol hun eigen vriendschap is.

De jongeren van Milieudefensie zijn klaar met polderen

Samen met jongerenvertegenwoordigers van 6 politieke partijen stelden jongeren van Milieudefensie een manifest op voor een groen klimaatbeleid, dat werd overhandigd aan partijleiders. Het werd in 3 dagen tijd ruim 10.000 keer ondertekend. Geen smoesjes meer: “Het staat er precies: dit is wat jongeren in Nederland willen, en zo pak je dat aan.”

De Kinderrechtenrap

De Kinderrechtenrap is een liedje over kinderrechten met muziek van Kapitein Winokio in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat. De tekst werd geschreven door Joke van Leeuwen op basis van gedachten van tientallen kinderen verzameld door Silvie Moors.

De tien ultieme levenslessen

De tien ultieme levenslessen zijn een samenvatting van de column ‘De vijf levenslessen’ die al tien jaar bestaat. De ultieme tien lessen dus.

Allochtonen, medelanders en mensen met een migratieachtergrond

Welke woorden kunnen? En welke juist niet? Zo luidt de ondertitel van het boek Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Ons wereldbeeld verandert en daardoor verandert de taal ook continu in tijd en context. Dit fragment betreft het hoofdstuk over de woorden ‘allochtonen’, ‘medelanders’ en ‘mensen met een migratieachtergrond’. Woorden die door een veranderd perspectief op de wereld ongemakkelijk of ongebruikelijk aanvoelen. En die ook van betekenis veranderen. Waarom zijn er zoveel verschillende woorden voor ‘de ander’ voorbijgekomen?

Jongen of meisje

“Ken jezelf” is een bekende zin uit de filosofie. Maar hoe ontdek je eigenlijk wie je echt bent? Is je karakter al vastgelegd als je geboren wordt, of bepaalt je omgeving wie je bent? Stine Jensen stelt deze vragen. In dit fragment onderzoekt ze vooral de verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Door voorbeelden en vragen daagt ze uit om na te denken wat dit voor de lezer betekent.

Overal ter wereld lezen vrouwen het best gedachten

Het is een opvallend fenomeen dat vrouwen overal ter wereld beter scoren in inlevingsvermogen dan mannen. De reden daartoe is tot nu toe onbekend.

Spring naar de inhoud