• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen
Er worden 416 teksten getoond. Het aantal teksten kan ingeperkt worden met de filters aan de linkerkant.

Het wachtwoordenmuseum

De papa van Lennox draagt een ketting met daaraan een sikkelvormig maantje. Het sieraad is zijn geluksbrenger. Lennox vindt de ketting op de vloer, net op de dag dat zijn papa naar het ziekenhuis moet. In dit fragment kan Aya Lennox overhalen om al zijn moed te verzamelen en zijn papa de geluksbrenger terug te brengen in het ziekenhuis. Het leek Lennox een goede dag om dapper te worden.

Het begin van jouw bestaan

In dit fragment lees je over de weg die een eicel en zaadcellen afleggen tot de bevruchting en innesteling in de baarmoeder. Met andere woorden: het verhaal van 2 miljoen eitjes, 250 miljoen zaadjes, afweercellen en één kleine zaadcel die het haalt… En die eicel heeft maar 1 kans op 4 om uit te groeien tot een baby…

Onmisbare uitvindingen. Uitvinding voor verre vakanties.

Geerke vertelt een raadsel. Kun jij raden welke uitvinding onmisbaar is voor verre vakanties?

Gevaarlijke dieren

Dit fragment beschrijft een aantal gevaarlijke dieren, zoals de anaconda, de haai, het Portugese oorlogsschip en het stokstaartje, en legt uit waarom je deze dieren beter niet kunt tegenkomen.

De taal die niet gesproken maar gefloten wordt

Ben jij bestand tegen nepnieuws? Bij alle verhalen in deze bundel is de vraag of ze waargebeurd of compleet verzonnen zijn.
In een misschien bestaand bergdorpje in Noord-Turkije communiceren de bewoners met elkaar door middel van fluiten. Het is een taal die niet gesproken, maar gefloten wordt. Waar of niet?

Sjeesbeest

Voor het zien van wilde dieren hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook dicht bij huis scharrelen veel prachtige dieren rond. Sommige ken je wel, zoals de haas. In dit fragment komen we allerlei zaken te weten over de haas. Zo krijgen we antwoorden op vragen als waarom is het handig dat een jong haasje nergens naar ruikt? Hoe komt het dat de haas niet met uitsterven wordt bedreigd? Maar we komen er ook achter wat de haas de hele dag doet en wat de ideale leefomstandigheden zijn voor een haas.

Taal zonder tong

In de tekst wordt een beschrijving gegeven van de dingen die we niet zien als we door een bos lopen. Er ligt een hele wereld vol bomen- en plantentaal onder de grond. Er wordt uitgelegd hoe het netwerk van wortels en planten met elkaar verbonden zijn via schimmeldraden. Via de schimmels worden voedingsstoffen naar jonge bomen gestuurd of worden bomen gewaarschuwd voor een aanval van luizen.

3 versjes

De drie versjes komen uit een bundel van 25 versjes van Paul Biegel. Ze zijn erg fantasierijk en spelen met taal. De onderwerpen staan dicht bij de belevingswereld van jonge kinderen en de versjes lenen zich er uitstekend toe om er samen over door te praten en te fantaseren.
Versje één gaat over een wild monster. In versje twee gaan de pissebed en kakkerlak samen in één bed liggen en dat kan nooit gooit aflopen! En het derde versje is een raadsel: wat draagt mama liefdevol op haar arm? Is het een broertje of zusje of toch een dier?

3 nog onontdekte dieren

In dit fragment lees je meer over 3 nog onontdekte dieren die zijn opgetekend in het “logboek van tot nu toe onbekende dieren”. Met veel fantasie, woordgrappen en tekeningen laten deze teksten je kennis maken met het werelddier, de moederspin en het witte koolhert.

Minder ruimte voor wolven

Vroeger kwamen wolven in heel Europa voor. Mensen hadden toen veel ontzag voor wolven en voor hun manier van jagen. Wolven werden zelfs tot honden gemaakt, zodat ze konden helpen tijdens de jacht of als waakhond. Bij het tam maken, veranderden de wolven. Zo ontstonden er hondenrassen. In dit fragment lees je hoe dat juist in zijn werk ging.
Toen de mensen vee gingen houden, begonnen ze de wolven echter als vijanden te zien. Uiteindelijk begonnen ze steeds meer op wolven te jagen. In de loop van de achttiende en negentiende eeuw verdween de wolf geleidelijk uit Nederland en België.

Spring naar de inhoud