• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Een team van het NOS Jeugdjournaal praat met kinderen over het onderwerp ‘klimaatverandering’. Centraal staat de vraag ‘wat kunnen kinderen zelf doen tegen klimaatverandering?

Wat moet je doen als je van eenhoorns houdt

Een eenhoorn wordt afgebeeld met regenboogkleuren, vleugels en sterrenstof. Het lijkt daarom een gefantaseerd beest. Er zijn echter resten van echte eenhoorns gevonden waardoor we meer over dit beest weten. Wat doet die wetenschap met je fantasie?

Pinguïns

Gedicht over twee dolverliefde mannetjespinguïns die graag willen broeden op een ei. Als het ‘stenen ei’ waarop ze broeden niet uitkomt, zijn ze verdrietig. Uiteindelijk vinden ze toch een eenzaam ei. Als dat ei uitkomt, zegt het kuiken opgewekt: ‘dag papa’s’!

De eenhoorn, de aap en de mier

In deze 3 fragmenten uit het boek ‘Mieren die goud verzamelden” lees je fantasierijke teksten over dieren en fabeldieren. De informatie is afkomstig uit het encyclopedische Li livres dou tresor, geschreven rond 1260, en vertelt ons dus de kijk van mensen uit de Middeleeuwen op dieren en fabeldieren. Ondersteund met prachtige paginagrote afbeeldingen van Rébecca Dautremer.

De trekmier, de bombardeerkever en de mestkever

In deze 3 korte fragmenten uit Bibi’s bijzondere beestenboek lees je over de trekmier, de bombardeerkever en de mestkever. Op de voor haar zo typerende manier geeft Bibi leuke informatie over deze dieren, met humor en vaart geschreven.

De pad

In dit korte verhaal uit de bundel “De Vuurzeevlieg” lezen we over pad. Pad is nogal eens boos op van alles en nog wat en mijmert over de dag dat hij niet meer boos wordt. Hoe dat zou zijn en hoe dat zou voelen. Om aan het eind tot de conclusie te komen dat zo’n dag wel nooit zal komen.

cadeaus

In dit bijzondere fragment lezen we over Maria die twaalf jaar wordt en voor haar verjaardag een doodgewoon cadeau krijgt. Tenminste, voor de tijd waarin zij opgroeit. Ze krijgt namelijk een eigen slaaf cadeau, genaamd Koko. En van haar tante krijgt ze het zweepje erbij. Natuurlijk roept dit fragment vragen op bij leerlingen en leerkrachten en daarom is het uitermate geschikt om te lezen én om erover door te praten. De tijden veranderen en dat is heel waardevol. Maar we willen ook weten hoe het vroeger ging, zodat we daarover kunnen blijven praten en nadenken.

Okapi en het dwergnijlpaard

In dit fragment lees je 2 bladzijden uit het vriendenboek der dieren, die van de okapi en het dwergnijlpaard. Zoals je van een vriendenboek gewend bent lees je over het uiterlijk van het dier, feiten over lengte en gewicht en worden er vragen gesteld over de superkracht die ze hebben of het bijzondere wapen dat ze achter de hand houden.

Naar de creche

In dit informatieve fragment uit het boek “De grondel en de garnaal” lees je meer over het opgroeien van de keizerspinguïn. Hoe zij met honderden tegelijk in een ‘crèche’ worden gezet terwijl de ouders op visvangst gaan. Ook leer je over de verandering van de vacht van de pinguïn en hoe deze bijdraagt aan het kunnen zwemmen en hen beschermt tegen de kou.

Er was eens…een kriebel

In dit bijzondere filosofische fragment uit het prentenboek ‘De beer die er niet was’ lees je samen met de kinderen over de bruine beer, die ontstaat uit een kriebel, er lijkt te zijn maar er toch niet was. De beer stelt zich interessante zaken af, zoals de eerste of de laatste zijn wanneer je alleen bent. Of de natuur stiekem doorgroeit, wanneer jij niet kijkt. Het fragment nodigt uit om na te denken over de juist die dingen waar je nooit over nadenkt, maar die de moeite waard zijn om over te mijmeren samen.

Stokoude baby’s

Planten zijn briljant! Ze kunnen zich dan misschien niet voortbewegen zoals de mens, maar ze kunnen we een heleboel andere dingen die wij niet kunnen. Zoals zichzelf vernieuwen, wanneer er een stukje afbreekt. Of dieren verleiden hun zaadjes en vruchten mee te nemen, zodat ze stiekem toch overal kunnen komen. Met prachtige en bijzondere afbeeldingen/illustraties om te bewonderen!

Knappe kunsten!

Dit fragment bespreekt over 2 bladzijdes een aantal dieren die een knappe kunst kunnen! In korte stukjes tekst, ondersteunt met tekeningen lezen ze over o.a. de galwesp, het vliegend hert en de ruigpootuil.

Dieren met een enge naam

In dit fragment krijg je informatie over dieren die hun naam niet mee hebben, zoals het spookdiertje, de engerling en het wrattenzwijn. Je leest over hun leefgebied, wat ze zoals doen op een dag en je ziet op de illustraties die gecombineerd worden met foto’s dat ze er lang niet altijd zo eng uitzien als hun naam doet vermoeden.

Dier in nood

Tim de kleine boswachter vindt op een dag een gewonde vogel in het bos. Hij neemt hem mee naar huis maar volgens zijn vader ziet het er niet best uit en moeten ze naar de dierenarts. Zou de vogel het overleven?

Zou ik het durven?

De ik-persoon in dit gedicht is heel verlegen als hij degene ziet waar hij verliefd op is. Zou hij naar haar toe durven gaan en misschien wel meer?

Wat moet je doen als je moeder huilt

Soms gebeuren er dingen in het leven van een kind en waarop het kind niet passend weet te reageren. Wat doe je bijvoorbeeld als je moeder huilt? In dit gedicht beschrijft de dichter wat je kunt doen om je moeder te troosten.

De dikdik en het nijlpaard

De dikdik, een kleine antilopesoort, interviewt voor Radio Impala het nijlpaard. Het nijlpaard voelt zich snel beledigd door de vragen van de dikdik. Als dat maar goed afloopt!

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Heer Hermelijn krijgt bij zijn boodschappen moestuinzaadjes cadeau. Samen met zijn vriend Kereltje Konijn zaait hij de zaadjes in zijn moestuin. Heer Hermelijn wacht geduldig tot de zaadjes uitgegroeid zijn tot groente en fruit, maar de ongeduldige Kereltje Konijn gaat ‘s nachts alvast een lekker kijkje nemen….
We verwijzen hier graag naar het volledige boek, want het is onmogelijk om een fragment hieruit te selecteren. Op de website van de uitgeverij vind je ook een lesbrief.

Ik zie

Dit gedicht gaat over de liefde en twee kleuren, die volgens de dichters wel honderd nuances kennen. Blauw van de mooiste ogen en rood van de liefde.

Toen ik een woord niet wist

Ken je dat gevoel? Er gebeurt iets, maar je vindt geen woord om het te beschrijven. Je zoekt en zoekt tussen alle woorden in je hoofd, maar je vindt het niet. Denk je dan drompselig?

Spring naar de inhoud