• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Bliksemkind

In een rijstveld wordt Yoko door de bliksem getroffen. Je leest niet alleen de belevenissen van Yoko, ook de bliksem, haar broer, moeder en een steen vertellen hun verhaal. Een steen? Een heel bijzondere steen! Met de steen in haar hand kan Yoko wonderen verrichten, een kracht en een last tegelijk.

Kippenvel/Red mij

Dieren worden nuttig of voor het plezier van mensen ingezet. Bette Westera laat ons even stilstaan bij waar de dingen vandaan komen. Cees Rutgers doet ons nadenken over een gekooide vogel en onze verstandhouding met dieren. De tekst wordt in combinatie met een gepast kunstwerk gepresenteerd.

Vier kriebelbeestjes

Vier kriebeldiertjes: de libel, de waterslak, de waterspin en het bootsmannetje worden voorgesteld in vier afzonderlijke, toegankelijke, informatieve gedichtjes. Deze worden aangevuld met illustraties en weetjes over de dieren.

Zeeanemoon en heremietkreeft

De zeeanemoon en de heremietkreeft zijn twee dieren die in de zee leven. Eigenlijk zijn ze een perfect duo. In dit fragment kom je te weten waarom en leer je tegelijkertijd enkele van hun eigenschappen kennen.

Bennie Bever brengt een brief

Meneer Monty, een mopperkonijn, heeft een bijzondere boom die hij elke ochtend stiekem knuffelt. Het is zijn jaarboom want de boom telt evenveel jaren als Monty. Op een dag schrikt hij zich echter een hoedje wanneer de boom omvalt. Dan ontmoet hij Bennie Bever…

Zij de pinguïn? Wij de fuut

Pinguïns zijn leuke dieren. We krijgen enkele interessante weetjes mee en leren dat dit bijzondere dier niet voorkomt in onze streek maar vooral aan de Zuidpool leeft. De auteur maakt de vergelijking met een even leuk dier dat wél bij ons leeft: de fuut. Op een toffe manier komen we heel wat te weten over deze diersoort.

Grote opruimdag

De dieren in het bos zitten met een probleem. Hun vrienden uit de stad die het bos bezoeken tijdens een uitje, laten erg veel troep slingeren in het bos. Hoe lossen zij dit probleem op? Tijdens een vergadering beramen zij een slim plan om de situatie op te lossen.

Dromen zijn niet altijd bedrog…

Een opa en zijn kleinzoon zijn geïntrigeerd door het werk van Jan Van Eyck. Ze ontdekken parallellen tussen hun eigen levens en dat van de grote schilder. De kleinzoon ontdekt hoe een Instagramfilter er in de Middeleeuwen uitzag. We leren ook hoe verf gemaakt wordt.

Ontdekkingstocht naar 30 fantastische kunstklassiekers

Op een toegankelijke manier worden beroemde kunstwerken aan jonge kinderen voorgesteld. Het originele kunstwerk wordt gecombineerd met een versie waarin dieren de rol van de geschilderde personages overnemen. Bij elk werk wordt beknopt informatie gegeven over zowel de kunstenaar als het werk. Aan bod komen werken uit verschillende landen en tijdperken.

Appelblauwzeegroen

Kleuren wekken een sfeer op. Kleuren hebben betekenis. Kleuren kunnen verschil maken. Maar wat als de ene de kleur van de ander niet mooi vindt? En wat als de ene jaloers is op de kleur van de ander? De dieren in het bos ondervinden het aan den lijve in dit filosofische verhaal.

Goed en slecht nieuws bij klimaatverandering

Klimaatverandering hoeft niet zo’n probleem te zijn voor de aarde en kan voor sommige mensen zelfs zorgen voor een betere levensstandaard. Toch zal het overgrote deel van de mensheid minder roekeloos met de aarde om moeten gaan om steeds grotere en soms levensbedreigende problemen rond wind, water en insecten het hoofd te bieden.

Kernwoorden: Kiribati, orkaan Sandy, Poopomeer, teek, ziekte van Lyme, malariamug, Cherrapunji, wateroverlast, watertekort, hooikoorts

Het diepste punt van de oceaan verkend.

In de Stille Oceaan, vlakbij de Marianeneilanden bevindt zich een diepe trog van wel zo’n 2500 km lengte. In 1875 werd voor het eerst de diepte gemeten en sinds deze eeuw weten we dat deze Marianentrog bijna 11 km diep is, veel dieper dus dan de hoogste berg op aarde hoog is.
In tekst en beeld wordt heel mooi duidelijk hoe diep de Marianentrog is en hoe in de loop der jaren verschillende expedities deze diepte hebben verkend.
p.42-45
kernwoorden: Marianeneilanden, Marianentrog, Stille oceaan, Challengerdiepte, Deepsea Challenger Expeditie

De maan drijft weg.

Van alle hemellichamen staat de maan het dichtst bij de aarde, maar de afstand wordt wel steeds groter. Het gaat om minieme afstanden: elk jaar zo’n 4 centimeter en dat is net zo veel als je nagels in een jaar groeien. Toch zal dat ook invloed uitoefenen op de lengte van de dag en het verschijnsel van het dagelijkse eb en vloed. In 94 korte hoofdstukken verschaft Govert Schilling inzicht in diverse interessante ruimteweetjes.

kernwoorden: maan, aarde, hemellichaam, zonsverduistering, eb, vloed

Hoe kijkt een eendagsvlieg naar de toekomst?

Als de eendagsvlieg een uitnodiging van krekel ontvangt voor zijn verjaardagsfeest, gaat hij nadenken over wat ‘morgen’ voor hem betekent. Het zou best iets feestelijks kunnen zijn, maar is dat wel zo? Hij denkt erover na en vraagt het aan andere dieren. Dan, als het middag is geworden, verstuurt hij een brief aan krekel en haast zich daarna om nog duizend dingen te doen voor de nacht valt.
Dit filosofische verhaal laat de lezers nadenken over levenslust, zorgen over de toekomst en de waarde van de begrippen gisteren en morgen voor een eendagsvlieg.
p. 35-38 (NB er staan geen paginanummers op de bladzijden)
kernwoorden: eendagsvlieg, gisteren, morgen

Thuis in de toekomst

Veel wetenschappers denken na over de klimaatcrisis en zoeken nieuwe manieren om het milieu te beschermen en anders te gaan leven. Sommige uitvindingen en handige snufjes ga jij in de toekomst misschien wel gebruiken: koop je dan suiker- of bacteriebatterijen of zelfs een lichtgevende plant voor op je nachtkastje? Hoe zullen we wonen en wat kunnen we leren van de natuur?
Het boek nodigt uit om mee te denken over het dagelijkse leven in de nabije toekomst. Vergeet niet te illustraties te bestuderen: je wordt nieuwsgierig gemaakt naar verrassende technologische ontwikkelingen die een fijn leven in de toekomst mogelijk blijven maken.
kernwoorden: energie, levend licht, bacteriebatterij, bacteriebaksteen, schimmelsteen, lichtgevende plant, garnalenfolie, mangrovebos
klimaatverandering, kooldioxide, broeikasgas, zeespiegelstijging

Toen mijn broer een robot werd

Dennie, de broer van Tijs, is overleden. Zijn ouders hebben besloten om een robot van hem te maken. De robot ziet er bijna helemaal uit zoals Dennie, weet alles wat Dennie wist en gedraagt zich zoals Dennie zou kunnen doen. Tijs weet niet wat hij ervan vindt, en heeft niks aan zijn beste vriend Twan verteld. Om de nieuwe situatie thuis te ontvluchten, is hij bij Twan gaan logeren. Maar de ochtend daarop komt zijn moeder met Dennie langs…

Komt de toekomst naar je toe?

Korte gedichten van Bette Westera, die aanzetten tot nadenken over (de richting van) de toekomst en jouw rol daarin.

Aardbeien zo groot als appels – denken over de toekomst

Nieuwe uitvindingen, hoe komen we daar eigenlijk aan? Joke van Leeuwen legt met voorbeelden uit hoe juist de situaties én problemen van nu, zorgen voor nieuwe ontwikkelingen in de toekomst.

Chriet Titulaer en het Huis van de Toekomst

Deze tekst geeft een verhalende inleiding en een informatieve uitleg over Het Huis van de Toekomst. Dit huis werd door Chriet Titulear in 1989 ontworpen. Het Huis zou zelfdenkend zijn en je wensen anticiperen. Zo zou het je badwater opwarmen en de koffie vast klaar zetten voor je ochtendritueel. Ook zonnepanelen en beeldbellen had Titulaer in zijn huis bedacht. Voor die tijd allemaal vooruitstrevend, maar inmiddels al (gedeeltelijk) werkelijkheid. Hoe zou een Huis van de Toekomst er voor de leerlingen nu uitzien?

Een puisterig feest

Prinses Nita wordt 10 jaar. In het paleis wordt een feest voor haar georganiseerd. De koninging, Nita’s stiefmoeder is stikjaloers op Nita en bedenkt een plan om alle aandacht naar haar te trekken.

Spring naar de inhoud