• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

De roodborst

Het boek is gebaseerd op het ornithologisch boek ‘ De Nederlandsche Vogelen’ van bijna 200 jaar geleden. In dit fragment gaat het over de Roodborst. Naast allerlei wetenswaardigheden krijgen de vogels in de taal menselijke eigenschappen toegedicht. Dit maakt het fragment toegankelijk, herkenbaar en erg leuk om te lezen.

Wat is kunst?

In ‘Wat is kunst?’ daagt Ted van Lieshout een meisje uit om in haar eigen verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden. Ondertussen vertelt hij over kunst en cultuur: van schets tot schilderij, van masker tot mozaïek, van dans tot design. Laagdrempelig, fantasierijk en met humor! Prachtige basis om een gesprek over kunst te hebben met kinderen en volwassenen.

Een andere werkelijkheid

De schrijver Paul van Loon geraakt in een andere werkelijkheid; de wereld van de fantasierijke schilderijen van Jeroen Bosch. Het verhaal trekt je mee in zijn wereld en laat je goed kijken naar de beelden van Bosch en wat die zoal oproepen.

De wetenschap achter intuïtie

Vaak ondernemen we iets, omdat ons ‘buikgevoel’ aangeeft dat het goed is. Maar waar komt intuïtie eigenlijk vandaan en hoe verstandig is het eigenlijk om ernaar te luisteren?

Een schitterend gebrek

Giacomo Casanova (1725 – 1798) werd als zeventienjarige verliefd op de mooie Lucia, een meisje van veertien. Terwijl Casanova een jaar in Venetië verbleef, werd Lucia geteisterd door pokken: haar lichaam, inclusief haar gezicht, was aangetast. Toen Casanova terugkwam om met Lucia te trouwen, was ze verdwenen. Pas zestien jaar later zien ze elkaar weer, maar Casanova (die zich voorstelt als monsieur le chevalier de Seingalt) herkent haar niet. Vanwege haar blijvende verminking gaat Lucia namelijk gesluierd door het leven. Het fragment beschrijft de ontmoeting tussen Lucia en Casanova, verteld vanuit Lucia.

De grote Nete

Een arme vrouw zoekt een plek waar ze de nacht kan doorbrengen. Ze klopt aan bij een rijke boer, maar die jaagt haar hardhandig weg. Een arm vrouwtje dat haar wel in huis neemt, wordt de volgende dag rijkelijk beloond. De boer denkt de beloning ook te kunnen binnenslepen maar boontje komt om zijn loontje…

Gehaktmolen

Mylo heeft per ongeluk zijn beste vriend Mees gedood. Hij belandt in een nachtmerrie en weet niet hoe hij met dit enorme schuldgevoel verder kan leven. Samen met zijn opa gaat hij op reis naar de Verenigde Staten om zijn vader op te zoeken. Tijdens die reis blijkt hoe de levens van opa, vader en Mylo met elkaar verweven zijn. Dat schuldgevoel een terugkerend patroon is. Een patroon (letterlijk en figuurlijk) uit het verleden heeft geleid tot een drama nu

Nora; Ik ben niet meer bang

Hoe is het om af te wijken van de meerderheid. Eenentwintig jongeren tussen de 16 en 23 jaar geven een openhartig beeld van hun leven als queer in deze tijd. Eén van hen is de zestienjarige Nora. Hoe beleeft zij haar panseksualiteit. Waar staat ze nu en hoe ziet ze de toekomst. Maar het allerbelangrijkste …….ze is niet meer bang om zichzelf te zijn.

Brief 1,2,10

Sala en Monk (13 jaar) zijn een tweeling en doen alles samen. Begrijpelijk want ze wonen op een eiland en veel andere kinderen zijn er niet om mee om te gaan. Ze wonen daar met hun moeder Kat. Gelukkig komt Oma Beer ze geregeld met de boot opzoeken. Van hun vader herinneren ze zich niets. Op een dag ontdekken ze een foto met daarop een wit meisje en een zwarte jongen bij de Eiffeltoren.
Hun vader en hun moeder. Ze komen achter het adres van hun vader en gaan op zoek. Monk is de schrijver van dit boek en via brieven houdt hij jullie op de hoogte van alle belevenissen.

Het meisje dat van de natuur hield.

Wangari Maathai werd in 1940 in Kenia geboren. Ze groeide op te midden van de natuur in het dorp Ihithe. Na de basisschool kreeg ze de kans om naar de middenschool voor meisjes te gaan. Met een beurs kon ze daarna in de Verenigde Staten biologie gaan studeren. Haar liefde voor de natuur en haar land was onverminderd. Ze keerde terug naar Afrika en heeft haar leven in dienst gesteld van verduurzaming het bevorderen van democratie en vrede. In 2004 kreeg zij hiervoor de Nobelprijs van de Vrede.

Te bijzonder voor woorden

Wat is recht en hoe moet het worden toegepast? Dit boek behandelt 24 aanvaringen tussen gewone burgers, die naar de rechter zijn gestapt omdat ze het onderling niet eens konden worden. De rechter oordeelt en doet een uitspraak waar alle partijen zich aan te houden hebben. Dit fragment beantwoordt de vraag of je een patent kan nemen op het geluid van een kraaiende haan.

Dorian heeft de groep verlaten

Dorian stottert, maar dat is nooit een probleem geweest. Na een heerlijke zomervakantie met zijn beste vriend Ramses gaan ze naar de middelbare school. Op de eerste dag moeten alle leerlingen voor de klas even iets over zichzelf vertellen. Dorian komt niet verder dan “”Ik ben Do….Do” . Hij voelt zich zo rot en schaamt zich zo ontzettend dat hij met niemand wil praten. Ook niet met Ramses. Tot overmaat van ramp gaan zijn klasgenoten hem ook nog Dodo noemen

Hersenloze slimmeriken

Planten zijn veel drukker en slimmer dan wij denken. Ze zijn uitvinders en probleemoplossers. Ze weten te overleven in moeilijke omstandigheden. Van hun gedrag kunnen wij mensen nog veel leren.

Het slimme neefje

Ga jij weleens naar het bos? Lijkt het je niet nog leuker een eigen bos te hebben? Met ook nog eens volop vruchten, zaden en planten om te kunnen eten? Ga mee op avontuur met de schrijver in zijn eigen voedselbos. Heel veel bomen en planten loop je nooit meer zomaar voorbij wanneer je al hun interessante en grappige eigenaardigheden hebt ontdekt.

Koopjesjagers

Dit fragment is een hoofdstuk uit een boek waarin de schrijver zijn eigen ervaringen met het opzetten van een voedselbos om heeft gezet in verhalend-informatieve hoofdstukjes. Hij maakt veel vergelijkingen tussen het planten- en mensenleven door termen als koopjesjagers, superschurken en dergelijke te gebruiken. De informatie zit als het ware verstopt zit in een verhaal. Ieder hoofdstuk bevat een gekleurde grappige illustratie die het verhaal ondersteunt maar niet extra uitlegt.

Het stikstofprobleem

Dit fragment is los te lezen en geeft in begrijpelijke taal uitleg over wat het stikstofprobleem, waarover veel gesproken wordt, inhoudt. De schrijver richt zich rechtstreeks tot de lezer door vragen te stellen en met korte opmerkingen, zoals snappie? ben je er nog?, bij de tekst te houden. De tekst bevat groen gekleurde woorden die terug te zoeken zijn in een woordenlijst. Ook is er een ondersteunende illustratie halverwege de tekst. De schrijfster is presentatrice bij ZAPP en waarschijnlijk bekend bij de lezers.

Fietje van de Fuchsiastraat

Op een saaie ochtend verlaat de dappere Ridster haar kasteel om een spannend boek te kopen. Als ze bij haar favoriete boekenwinkel aankomt is het stil. De eigenaresse staat achterin het magazijn met boeken te smijten. De reden van de razernij is de stilte in de winkel; er komen bijna geen kinderen meer. De dappere Ridster weet niet alleen wiens schuld dat is, maar bedenkt ook meteen een oplossing.

Nog even en het bos staat blank

Het fragment beschrijft hoe Vos en Haas en hun bosvrienden reageren als ze merken dat er een meer is diep in het bos, een meer dat steeds meer stijgt en dichterbij komt. Ze besluiten te vluchten. Bij het vertrek pakt Vos allerlei nuttige dingen in, terwijl Haas moeite heeft met afscheid nemen van al haar dierbare spulletjes. Vos probeert op zijn eigen wijze Haas te troosten.

Vliegen

In Vliegen lezen we het verhaal van Umut, een 15 jarige jongen met twee broers, een Turkse vader en een Nederlandse moeder. Umut brengt zichzelf in de problemen door met zijn vrienden de vader van zijn auto total loss te rijden. Tegelijkertijd lezen we ook over de liefde die Umut voelt voor zijn gehandicapte tweelingbroer Ilyas en het mysterieuze meisje Linda. Umut vindt Linda betoverend mooi, maar er is iets met haar aan de hand: ze woont in een jeugdinstelling en praat niet, maar tekent. Hoewel ze Umut niet heel dichtbij laat komen, blijft hij haar opzoeken. En dan begint ze eindelijk te praten. Dit fragment beschrijft deze ontmoeting.

De zandbruid

Het is oorlog en zes broers worden opgeroepen door het leger. Ze moeten zich om de beurt melden bij een grenspost in de woestijn. Ze betalen de wachtpost ieder met een verhaal en hopen zo hun jongste broer voor het leger te behoeden. In dit fragment lezen we het verhaal van Derde Oudstebroer. Hij vertelt over Zilver, een prachtige jongen op wie iedereen verliefd is. Dit tot groot ongenoegen van de mannen uit het dorp, die hem dan ook willen laten trouwen in de hoop dat hun vrouwen en zonen weer bij zinnen zullen komen. Ze zoeken een bruid voor hem uit, een zandbruid. Zilver moet trouwen met de woestijn.

Spring naar de inhoud