• Filter op tekstgenre

  • Filter op teksttype

  • Filter op breed thema

  • Filter op domein

  • Filter op leeftijdsindicatie

  • Filters verwijderen

Wij tegen de zwanen

Bibi rijdt als vrijwilliger mee met de dierenambulance in Amsterdam. Er komt een melding binnen over een zieke zwaan die waarschijnlijk lijdt aan botulisme. Is de zwaan nog te redden? En hoe doe je dat dan?

De volgende dag – in het tunneltje

Op dansles voelt Didi zich fijn, maar op school absoluut niet. Ze wordt gepest door Murat en zijn vrienden. Hij heeft haar dansschoenen afgepakt. Ze kan ze terugkrijgen als ze zijn opdracht uitvoert: heen en terug door het tunneltje lopen. Niet zo ingewikkeld, lijkt het. Maar Murat is onbetrouwbaar.

De wetenschap van het flirten

Je hart gaat sneller kloppen… Je krijgt vlinders in je buik… Wat gebeurt er in je lichaam als je verliefd bent? En hoe kun je iemand het beste laten weten dat je verliefd bent op die persoon? Waarom vinden we de een aantrekkelijk en de ander niet? En welke rol speelt lichaamsgeur? Dit artikel zoomt in op wat er allemaal komt kijken bij flirten en hoe je de ware liefde kunt vinden.

Kernwoorden: liefde, wetenschap, flirten, lichaamstaal, lichaamsgeur, selectie

Het groene wonder

Het fragment bestaat uit twee delen. Deel een gaat over de vraag waar een boom van groeit? Hout bestaat voor een groot deel wonderlijk genoeg uit de koolstofdioxide die mensen uitademen. Deel twee gaat over het bos in het donker. De nacht is van de dieren. Hun zintuigen zijn daar helemaal op ingesteld.

Waarom het drama van de man, de smartphone en het rioolputje ons zo beroert

Ons reptielenbrein ervaart een verlies als een diepe emotie. Meer nog, verliezen zet ons aan tot bijzonder irrationele daden en dat heeft effect. Op ons dagelijks leven, maar bijvoorbeeld ook op hoe de beurs werkt.

Heldinnen van Krugerpark

De Black Mamba’s zijn de vrouwelijke rangers van het Krugerpark in Zuid-Afrika. Zij trekken ten strijde tegen de stropers die grof geld verdienen met de illegale jacht op leeuwen, neushoorns of olifanten. Deze bijzondere vrouwen wijden hun leven aan de bescherming van de dieren en het park.

Een prachtige ziel in een onaanzienlijk lichaam

Aan de hand van een afbeelding vertelt Oek de Jong over kunst en kunstenaars. Zijn korte essays zijn verschenen in Museumtijdschrift en gebundeld in het boek De magie van het beeld. In dit essay beschrijft De Jong een van de vele zelfportretten van Rembrandt van Rijn, waarin te zien is dat het Rembrandt niet om het uiterlijk leek te gaan.
Kernwoorden: Rembrandt van Rijn, schilder- en tekenkunst, biografie, uiterlijk, innerlijk, zelfportret
Lees samen met: De jonge Rembrandt van Onno Blom

De jonge Rembrandt

‘Hoe werd een Molenaarszoon uit een Hollandse provinciestad, geboren aan het begin van de zeventiende eeuw, een van de grootste schilders ter wereld?’, dat vraagt Onno Blom zich af in zijn biografie “De jonge Rembrandt”. Aan de hand van archiefmateriaal en schilderijen probeert Blom het leven van de jonge Rembrandt van Rijn zo goed mogelijk te reconstrueren. In dit fragment kijkt hij naar de vele zelfportretten die Rembrandt maakte. Hij staat er vrijwel altijd lelijk op. Waarom heeft Rembrandt zichzelf zo genadeloos afgebeeld?

‘Inspiratie dwing je zelf af’

Creatief zijn is niet aangeboren, maar aangeleerd. Inspiratie zelf kan je wellicht ook afdwingen door de juiste omstandigheden te creëren en er hard voor te werken.

Hoogtevrees, spinnen en bruggen: die kleine angsten op reis

Wanneer we reizen komen we in situaties die soms vreemde angsten naar boven brengen. Angsten die je in het gewone leven niet echt hebt en die je vakantie wel eens zouden kunnen verknallen. Wat doe je dan om die tegen te gaan?

Zijn esports sport?

Als je de pure definitie van sport hanteert, mag je in se esports niet als sport beschouwen. Toch kan er een lans voor gebroken worden. Zo trekken grote evenementen ook een groot publiek, worden ze live uitgezonden, zijn er trainingen, fans, competities,…Deze tekst bespreekt de verschillende argumenten en is zeer waardevol voor een debat.

Hoe verdien je geld met esports?

Deze tekst vertelt over de verschillende manieren waarop esporters geld kunnen verdienen. Zo kunnen ze een salaris krijgen, geld verdienen met het deelnemen aan grote toernooien, sponsordeals binnenrijven en content maken. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn!

Weigevoel

Dena, een geit, wordt ontdekt door een paar joggende influencers. Toevallig heeft Dena ook een Instagramaccount en door het bezoek van de joggers gaat ze al snel viraal en haar volgersaantal schiet de lucht in. Ze stelt zich dan ook voor als een ‘lifegoatch’…

5 september 2017, Mateo Torrez 00u22

Death-Cast belt Mateo op met de boodschap dat zijn laatste dag is aangebroken. Mateo kan het niet geloven, te meer omdat de vermoeide en stuntelige vrouw aan de telefoon duidelijk al heel wat telefoontjes achter de rug heeft en de boodschap met de nodige platitudes afratelt. Ze vertelt hem over mogelijke contacten met andere Doodlopers, mogelijkheden om zijn begrafenis te regelen, activiteiten die hij op zijn laatste dag nog kan doen, maar Mateo is te zwaar onder de indruk om er nog veel aandacht aan te besteden. Hij had nooit gedacht dat het hem zou overkomen. Hij denkt na over toekomstige Mateo, een betere en moedigere versie van hemzelf, die nu nooit het levenslicht zal zien…

Bingewatchen

Deze tekst wisselt korte informatieve stukjes af met heldere grafieken over bingewatchen. Het artikel gaat over welke platforms populair zijn, welke bevolkingsgroep het meest kijkt enzovoort. Ook worden de negatieve effecten op ons brein besproken. Zo merkt men onder andere op dat de redeneer- en denkvaardigheden afnemen als je veelvuldig lang achter elkaar aan het kijken bent. Je denkt dus best twee keer na voor je alweer aan een marathon begint!

Confettiregen

Splinter Chabot schrijft met Confettiregen een op zijn eigen leven gebaseerd verhaal over een jongen die hij Wobie noemt. Wobie groeit op in een zeer tolerant en liefdevol gezin, maar dat maakt het voor hem niet per definitie gemakkelijker om te accepteren dat hij op jongens valt. In dit fragment zit Wobie in de brugklas en mag hij meespelen in het jaarlijkse Sinterklaascabaret waarin docenten worden geïmiteerd. Wobie speelt mevrouw Vlieger, of liever gezegd: Wobie ís mevrouw Vlieger, met alle onzekerheid die dit met zich meebrengt. Het fragment zet je aan het denken of je wel kan en durft te zijn wie je eigenlijk bent.

Niet iedereen eet hetzelfde

Dit fragment is onderdeel van een groter boek over eten. In korte tekstjes van maximaal drie zinnen worden verschillende dingen over eten in verschillende landen uitgelegd. Deze tekstvakken worden ondersteund door illustraties waarop het gelezene te zien is waardoor met name jongere kinderen hier steun aan kunnen hebben. Een aantal kernwoorden zijn dikgedrukt en begrippen worden in simpele taal uitgelegd door middel van wist-je-datjes.

Cowboy Septimia

Kees, een jongen die met zijn ouders en cavia in een dorp woont, heeft het meisje Septimia een keer ontmoet. In het boek ‘Kees naar de koeien’ zoekt hij haar weer. Als hij haar gevonden heeft blijkt ze op een boerderij te wonen en veel onbekende talenten te hebben, bijvoorbeeld motorrijden. Ze is een echte boerendochter die met veel plezier meehelpt met alle klusjes op de boerderij. Wat Septimia wel verdrietig maakt is dat haar vriendinnen maar een keer bij haar op bezoek zijn geweest en daarna niet meer willen komen. Daarom onderwerpt ze Kees aan een echte ‘boerderijtest’. Voorafgaand aan dit fragment is Kees gevallen met de motor van Septimia en bloedt hij. Al snel denkt hij daar niet meer aan, want in dit verhaal komt Kees voor het eerst van zijn leven in aanraking met koeien en ontdekt hij dat Septimia een echte cowboy is.

Wonen in een aardehuis

Een reportage over Kendra en Saida die met hun ouders in een aardehuis wonen. Ze werden gebouwd door bewoners die dicht bij de natuur willen staan. Kendra en Saida geven een rondleiding in en om hun huis en vertellen waarom er voor bepaalde oplossingen is gekozen en wat die bijdragen aan een duurzaam leven.

Ik. Kan. Niet. Tegen. Kritiek!

Kritiek krijgen is heel moeilijk en soms zelfs pijnlijk. Onze onmiddellijke neiging is om er tegen in te gaan. Maar misschien is er wel een positievere manier om met kritiek om te gaan.

Spring naar de inhoud